Четвер, 25 Квітня, 2024
На росіїПодіїСвіт

Другий Форум вільних народів росії закликав до деколонізації рф

У столиці Чехії Празі закінчив роботу Другий Форум вільних народів росії (22-24 липня), учасники якого обговорили, як проводити реальну роботу щодо деколонізації залишків імперії та як актуалізувати активні дії російської опозиції, про це повідомляє Укрінформ.

Представник руху “Вільний Ідель-Урал” Нафіс Кашапов, виступаючи на форумі, заявив, що це історична подія, оскільки вперше після розвалу СРСР про долі народів росії говорять на форумі, що проходить у центрі Європи.

Головний редактор видання “Регіон. Експерт», яке є одним із співорганізаторів Форуму, Вадим Штепа пояснив, що відмінність цих зборів від інших у тому, що учасники “розглядають множинність суб’єктів у постросійському просторі”. «Федеративна та конфедеративна росія не вийшла. Потрібно створювати окремі нації, а не ліпити черговий імперський проєкт», – сказав Штепа.

Він запропонував далі називати захід Форумом вільних країн, оскільки, на його думку, “росія дезінтегрується”.

На Форумі було прийнято «Декларацію про деколонізацію росії». На її початку наголошується, що процес повної та загальної деколонізації росії має базуватися на міжнародному праві, включаючи Загальну декларацію прав людини та право націй на самовизначення, закріплене у Статуті ООН.

Далі у Декларації констатується, що російська федерація сьогодні – це країна-терорист, яку очолюють військові злочинці. Відповідно вже сьогодні росія стоїть на порозі хаосу і громадянської війни. Завадити цьому, на думку авторів Декларації, може лише повна та контрольована деколонізація росії. Це потребує особливих зусиль, щоб упорядкувати неконтрольований процес розпаду ядерної держави.

З метою практичної реалізації «Декларації про деколонізацію росії» пропонується низка практичних дій. Зокрема, національні та регіональні еліти закликають розпочати створення національних перехідних урядів/адміністрацій (можливо, у еміграції), а також почати створювати Конституції республік, що закріплюють їхню державну незалежність та суверенітет. Оголошено про скликання у листопаді-грудні 2022 року Міжнародної конференції з мирної деколонізації та територіального устрою постросійського простору.

У Декларації міститься заклик до системного мирного опору проти кремлівського режиму, неучасті у загарбницькій війні проти України, а навпаки – формування національних легіонів (сил самооборони) для захисту суверенітету, прав народів та забезпечення миру. Заявлено про початок процесу консультацій про створення Об’єднаної перехідної адміністрації як тимчасового колегіально-консультативного представницького органу всіх колонізованих корінних народів та регіонів росії для практичного забезпечення плавного та легітимного процесу деколонізації.

На Форумі працювали учасники регіональних та національних рухів росії, громадські активісти та експерти.

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та села України, катують та вбивають мирне населення. Демократичні країни ухвалили низку санкцій проти країни-агресора.

Залишити відповідь