П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеБлогІнформаційний фронтУкраїна

Про інсайди та носіїв таємних знань

Дуже нудна замітка чому не треба вірити у секретні джерела та носіїв ексклюзиву.

Із великою цікавістю читаю пости і статті, а також дивлюся відео людей, які починають їх з формулювання «мої джерела в США/ОП/оточенні Путіна повідомили». З точки зору дослідження пропаганди.

Бо цікаво, як автори або ная… обманюють споживача інформації, або самі стають жертвами чужої маніпуляції, повідомляє “Західний інформаційний фронт”.

Найчастіше всі «інсайдери» великої політики або самозванці-фальсифікатори на кшталт Юрія Швеця, які працюють на замовлення чи заради слави (у цього персонажа, здається, інсайди від особистих секретарів Байдена та Путіна, настільки він поінформований). Або люди, які просто переповідають чутки.

Чому так?

По-перше, за великого бажання нескладно взнати та перевірити що то за джерела як мінімум на українському рівні. Бо носії інформації доволі обмежені у кількості. В кожній партії чи державній структурі кількість носіїв реально цінної інформації в її повноті обмежується кількома людьми. Іноді можна зібрати її шматками з кількох десятків джерел по менше, але картина буде спотворена.

Друге. Коли мова йде про іноземні структури, наприклад, про уряд Сполучених Штатів, то рівень доступу до інформації реально регламентований і обмежений до такого рівня, що її видача стороннім особам до оголошення офіційної позиціі загрожує реальним завершенням кар’єри з вовчим квитком. Щодо злива інсайдів, то, пробачте, ніхто не буде їх робити українським чи «хорошим російським» журналістам, волонтерам чи ютуб-блогерам. Є свої надійні та перевірені.

Третє. Іноді в якості таємного знання про рішення, наприклад, Байдена чи Державного департаменту США ми чуємо пересказану (часто – з неправильним перекладом) думку третього помічника четвертого конгресмена від штату Юта, яку автор інсайду почув на Fox News в переказі ведучого каналу.

Четверте. Про інсайди з Кремля. Ось що росіяни вміють добре – це брехати та дезінформувати. Навіть якщо уявити, що хтось, кого ви слухаєте та читаєте, особисто спілкується зі секретарем Пєскова і не є агентом Кремля, у вас є 100% гарантія, що він переповідає брехню, вигадку та дезінформацію.

П‘яте та найбільш очевидне. Якщо людина має доступ до достовірної закритої інформації і вона мислить раціонально, вона з високою вірогідністю не буде її продавати загалу. А якщо по дурості продасть заради кількох сотень лайків, то після встановлення джерела витоку (це не складно) перетвориться в інструмент зливу дези.

Тому якщо ви бачите текст, який починається з «мої неназвані джерела» або «мої хлопці з розвідки сказали» – будьте дуже уважні. Вам або навмисно або по дурості будуть продавати якусь маячню. Чи свідому маніпуляцію.

Не їжте лайно. Це не корисно.

Юрій Богданов (Yury Bogdanov), проект-менеджер, консультант із комунікацій (сторінка у FB)

Залишити відповідь