Вівторок, 23 Квітня, 2024
ВажливеСвітУкраїна

Зеленський: Архітектура глобальної безпеки не спрацювала

«Днями в нашому інформаційному просторі та в соцмережах дуже багато повідомлень про конфліктні ситуації та погрози, які є в інших географіях. Спочатку – Балкани, потім – Тайвань, тепер може бути Кавказ… Усі ці ситуації здаються різними, хоча їх поєднує один чинник, а саме: глобальна безпекова архітектура не спрацювала. Якби спрацювала, не було б усієї цієї конфліктності», — про це у відеозверненні заявив президент України Володимир Зеленський, передає Грузія Online.

За його словами, саме на це Україна звертала увагу протягом багатьох років після того, як росія проігнорувала норми міжнародного права.

«2014 став поворотним моментом. Тоді у цілком очевидних ситуаціях – із Кримом, із Донбасом, із збитим малазійським «Боїнгом» – росія уникла негайної та відчутної відповідальності, зберегла бізнес-політичні зв’язки зі світом. І тепер багато хто у глобальних відносинах вірить, що і йому це вдасться. Ось чому українці зараз роблять дуже важливу справу для всіх у світі. Наш народ об’єднав вільний світ не просто навколо своєї боротьби за свободу, а навколо розуміння, як крихка наша свобода. Свобода кожного народу у Європі та інших частинах світу.

Цю крихкість можна захистити лише спільними діями, і щоб це працювало в довгостроковій перспективі, має бути ефективна архітектура глобальної безпеки, яка гарантує, що жодна держава більше ніколи не зможе вдаватися до терору проти іншої держави», — заявив Зеленський.

Залишити відповідь