Середа, 24 Квітня, 2024
Україна

В Україну прибуло перше від 24 лютого іноземне судно для завантаження

Експорт зерна з портів України заблоковано внаслідок російського повномасштабного вторгнення

Перше судно від початку повномасштабного російського вторгнення прибуло в український порт з метою завантаження. Про це в суботу, 6 серпня, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Як він підкреслив, це означає, що  коридор експорту зерна з України функціонує повноцінно, передає “Польське радіо”.

«Завдяки зусиллям президента України, Збройних сил, Міністерства інфраструктури та наших партнерів, ООН і Туреччини, «зерновий коридор» з портів України запрацював в обох напрямках (експортно-імпортний – Польське пресове агентство), – сказав міністр. – Судно, яке зайшло в Україну, це балкер FULMAR S під прапором Барбадосу».

За словами Олександра Кубракова, Україна хотіла б, щоб у її портах в Одеській області протягом місяця перевантажували до 3 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції. Міністр запевнив: «влада в Києві робить усе можливе, щоб українські порти могли приймати та обслуговувати якнайбільше суден. Планується, що за два тижні буде прийматися від щонайменше трьох до п’яти суден на день».

За даними сервісу MarineTrafiic, який відстежує рух суден, FULMAR S прямував до Чорноморська. Цей порт також згадувало агентство Reuters, посилаючись на Олександра Кубракова. Депутат Олексій Гончаренко назвав ще один порт в Одеській області – Південний.

Експорт зерна з портів України був заблокований через російське вторгнення, що почалося 24 лютого. 22 липня укладено угоду про розблокування експорту зерна з українських портів. Україна та Росія в окремих угодах, підписаних із Туреччиною та ООН, зобов’язалися гарантувати безпечні морські коридори з трьох портів.

У межах домовленості в понеділок, 1 серпня, з Одеси до ліванського Триполі вирушив перший корабель із 26 тисячами тонн кукурудзи. У п’ятницю, 5 серпня, з Чорноморська вийшли ще три судна.  

Україна – це один із найбільших експортерів зерна у світі. Однією з цілей угоди про експорт українського зерна є послаблення світової продовольчої кризи та зниження цін на продовольчі товари, що зросли через вторгнення Росії в Україну. За даними Міжнародної морської організації, після 24 лютого в українських портах застряло приблизно 80 суден.

Залишити відповідь