Вівторок, 19 Березня, 2024
Інформаційний фронтУкраїнаЦікаве

Білоруси підписали Декларацію солідарності з українцями

Сьогодні, 9 серпня, у Вільнюсі представники демократичних сил Білорусі – учасники Конференції «Нова Білорусь», підписали Декларацію солідарності з українським народом.

Підписанти Декларації засудили «варварську війну, розв’язану Путіним за співучасті режиму Лукашенка проти України» та беззастережно визнали територіальну цілісність України в її кордонах.

Також представники демократичних сил Білорусі підтримують «героїчний народ України в його мужньому опорі агресії з боку режимів Путіна та Лукашенка задля захисту своєї країни та миру в усьому регіоні».

Нагадаємо, сьогодні у Вільнюсі триває другий день Конференції «Нова Білорусь» за участі широкого кола представників білоруської демократичної опозиції. Підсумки першого дня, 8 серпня, роботи Конференції, повідомляє “Західний інформаційний фронт”.

Нижче подаємо повний текст документа.

Декларація солідарності з українським народом

Ми, представники демократичних сил Білорусі, учасники Конференції «Нова Білорусь», підтверджуючи ключові положення Декларації про принципи взаємовідносин між білоруським та українським народами від 27 лютого 2022 року, прийнятої Світланою Тихановською та Павлом Латушком, усвідомлюємо, про нашу історичну відповідальність за збереження миру та безпеки для майбутніх поколінь, повагу до принципів непорушності державних кордонів і територіальної цілісності держав, заявляємо про таке.

Ми рішуче засуджуємо варварську війну, розв’язану Путіним за співучасті режиму Лукашенка проти України. Цей акт агресії є найгрубішим порушенням Статуту ООН, що неминуче тягне за собою міжнародно-правову відповідальність винних за незаконне застосування сили та численні військові злочини.

Ми беззастережно визнаємо територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і підтримуємо героїчний народ України в його мужньому опорі агресії з боку режимів Путіна та Лукашенка задля захисту своєї країни та миру в усьому регіоні.

Свобода та безпека України неможливі без незалежної Білорусі, а вільній Білорусі життєво потрібна суверенна Україна. Сьогодні за це в лавах Збройних Сил України воюють сотні білорусів, які є для нас прикладом героїзму та мужності. Спільними зусиллями і взаємною підтримкою у прагненні до свободи, незалежності та демократії народи Білорусі й України зможуть забезпечити стабільний мир і розвиток наших країн. Ми підтверджуємо нашу всебічну солідарність з Україною та заявляємо про рішучість вжити всіх необхідних заходів для припинення агресії, відновлення добросусідських відносин і забезпечення миру в нашому регіоні.

Залишити відповідь