П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АналітикаІнтерв'юСвіт

Дивує, що офіс Тихановської ще залишає можливість переговорів з росіянами, – Юрій Кміть

Якщо Білорусь захоче всидіти на двох стільцях – російському і європейському, то її очікуватиме доля Грузії (яку вже викинули зі списку кандидатів у ЄС). Таку думку висловив в інтерв’ю білоруському YouTube-каналу «Менавіта Online» Юрій Кміть, співзасновник Білоруського інформаційного центру та ЗІФу.

Розповідаючи про свої враження від участі в нещодавній конференції «Нова Білорусь», яку провів у Вільнюсі офіс Світлани Тихановської, Юрій Кміть відзначив декілька моментів, повідомляє “Західний інформаційний фронт”.

  • Мене здивувала її позиція про майбутній нейтралітет нової Білорусі. Мовляв, це передбачає конституція 1993 року – що вони є без’ядерною державою. Схоже, вони таким чином створюють юридичну конструкцію, щоби звинуватити Лукашенка у держзраді. Може юридично і правильно, але як тоді бути із сусідами? Це або непрофесіоналізм, або окозамилювання, – переконаний Кміть.

Також, за його словами, в офісі Тихановської підкреслюють, що росія їм не ворог. Що, ворог – путін і ті, що у кремлі. Цю тезу просувають і її радники, але й сама Тихановська це не раз підкреслювала. Гірко те, що їм аплодувало багато людей в залі – а це керівники громадських організацій, і частина з них живе у Києві.

  • Ми перепитали у Світлани Бабинцевої, радниці Тихановської, чому так – вона відповіла, що не треба дегуманізувати росію. Мовляв, не всі там однакові. На жаль, не мав можливості у неї уточнити, як тоді можна пояснити, що 80% населення рф підтримує їхню т. зв. «спецоперацію», тобто війну в Україні, – підкреслив співзасновник БІЦу.  

За його словами, дуже дивно виглядає, коли офіс Світлани Тихановської та інші білоруси ще залишають собі можливість переговорів з Росією. Хоча вже самі думки про це фактично є зрадою європейських інтересів і євродонорів. Тут варто дочекатись реакції євротовариства. Скажімо, Грузію вже викинули зі списку кандидатів у ЄС, бо вона негідно поводиться в питаннях щодо України – підігрує Росії, хоче бути хабом для контрабанди в обхід санкцій.

  • Зрозумійте – якщо Білорусь захоче всидіти на двох стільцях – і російському, і європейському, то її очікуватиме доля Грузії. Те саме очікуватиме й Кабінет, сформований Тихановською. При цьому інформзасоби представників цього Кабінету вже пішли в атаку на нас: написали, що Україна втрачає підтримку білорусів.

Фактично ж вони видали конфлікт кількох людей офісу Тихановської за думку всього національного руху, всієї Білорусі, – підкреслив Юрій Кміть.

Також в інтерв’ю він відзначив, що хоча на конференції «Нова Білорусь» і була видана заява на підтримку українського народу, це було зроблено під тиском учасників, а не з власної волі організаторів.

Натомість відсутність реакції України на обстріли з території білорусі політтехнолог пояснив небажанням підштовхнути самопроголошену білоруську владу до вторгнення і відкриття фактично другого фронту.

Також у розмові йшлося про те, чому офіс Тихановської розраховує на путч в Білорусі, наскільки високою є загроза нападу на нашу країну та чи будуть білоруси Україні платити репарації.

Як уже писав ЗІФ, білоруська опозиція не є однорідною і складається не лише зі Світлани Тихановської та її команди, а й із різних груп, що між собою не дуже ладять. Приблизно за місяць перед Конференцією, а також раніше (у травні) відбулося дві події іншої частини білоруських демократичних сил – у Берліні та Варшаві відповідно провели два Форуми. Вочевидь, це і спонукало офіс Світлани Тихановської провести Конференцію «Нова Білорусь» та сформувати перехідний Кабінет.

Залишити відповідь