Вівторок, 19 Березня, 2024
ОсвітаУкраїна

Російських письменників усунули зі шкільної програми в Україні, з’явиться, зокрема, Адам Міцкевич

classroom without students with wooden furniture and green blackboard on brick-wall-rendering

Із програми зарубіжної літератури у середніх школах в Україні вилучено твори російських письменників. Їх замінять твори французьких, шведських, ірландських, австрійських письменників, а також з’явиться поема Адама Міцкевича

Міністерство освіти України у вівторок повідомило, що з програми зарубіжної літератури в середніх школах вилучено твори російських письменників, за винятком авторів, пов’язаних з Україною. Серед віршів, запропонованих студентам, буде й «Непевність» Адама Міцкевича, передає “Польське радіо”.

«Зі змісту програм виключено твори російських і білоруських авторів. Додано твори зарубіжних авторів відповідно до літературних тенденцій і з урахуванням вікових особливостей учнів», – йдеться в повідомленні міністерства.

В результаті твори російських авторів замінять у програмах, зокрема, на: твори письменників: французьких (Жан де Лафонтен, Анна Гавальда), шведських (Ульф Старк), ірландських (Джон Бойн), австрійських (Йозеф Рот). «Замість російських поетів у програмі будуть шедеври світової лірики», – додає міністерство, перераховуючи поряд із творами Йоганна Вольфганга Ґете чи Вільяма Бернса поему Міцкевича «Niepewność» («Непевність»).

«Шкільний курс зарубіжної літератури включатиме твори письменників, які писали російською мовою, але їхнє життя і творчість були тісно пов’язані з Україною», – зазначається. Відомство згадало і Миколу Гоголя, і вибрані твори Михайла Булгакова («Собаче серце»), Іллі Ільфа та Євгена Петрова («12 стільців»).

Залишити відповідь