Четвер, 18 Квітня, 2024
ЕкономікаСвіт

В ЄС запропонували обмежити ціни на російський газ: Німеччина готова до обговорення – ЗМІ

Влада Німеччини заявила про готовність обговорити пропозицію Італії щодо запровадження максимальної ціни на російський газ у Європі. Йдеться про загальноєвропейський “ліміт” вартості палива, яке імпортується з РФ.

Про це повідомили італійські La Repubblica та La Stampa. Раніше проти ініціативи Італії виступали також Нідерланди, проте тепер ця країна може змінити свою позицію, зазначають видання, передає OBOZREVATEL.

За їхніми даними, про готовність Німеччини обговорити цінову межу для російського газу написав віцеканцлер і міністр економіки Роберт Хабек у чаті міністрів енергетики країн Євросоюзу (ЄС). Італійський міністр з питань екологічного переходу Роберто Чинголані назвав це “історичним результатом”.

Італійська влада сподівається обговорити ініціативу на зустрічі міністрів енергетики ЄС 9 вересня. Проте сама ідея з’явилася ще у березні.

Тоді Італія пропонувала запровадити максимальну ціну за газ із РФ на рівні 90 євро за МВт-год. Про який ціновий рівень домовлятимуться тепер, поки що не відомо.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у “Великої сімці” (G7, “Група семи”) також пропонують запровадити механізм обмеження цін на російську нафту. За неофіційними даними, це обмеження може запрацювати з 5 грудня 2022 року.

Термін прив’язаний до дати набрання чинності санкціями Європейського Союзу, які забороняють імпорт російської нафти морськими шляхами. До угоди спробують залучити Китай та Індію, а “лімітована” ціна буде вищою за собівартість видобутку нафти в РФ.

Залишити відповідь