Вівторок, 19 Березня, 2024
АнонсиВ окупаціїВажливеРозслідуванняУкраїна

Глава МАГАТЕ Р. Гроссі: на Запорізькій АЕС я побачив «ключові речі»

На Запорізькій АЕС в Україні залишаться експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, включаючи постійну місію

На Запорізькій АЕС в Україні залишаться дві групи експертів Міжнародного агентства з атомної енергії, включаючи постійну місію. Про це повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який завершив візит на завод і перетнув КПП у Запоріжжі, відокремлюючи контрольовану українцями безпечну зону, передає Польське радіо.

На організованій там прес-конференції він сказав, що місія на заводі буде розділена на дві групи:

«Перша група пробуде там до неділі чи понеділка. Вона оцінить ситуацію на місці та вникне в тему, щоб потім ми могли підготувати звіт. Крім того, ми створюємо там постійну місію наших експертів, щоб надавати мені та всім нам нейтральну та технічно правильну інформацію про те, що відбувається на місці».

Запорізька атомна електростанція — найбільша атомна електростанція в Європі. На початку березня її територія була окупована російськими військами. Війська Кремля стягнули туди техніку та боєприпаси та обстрілюють територію.

Євросоюз засуджує дії росіян навколо Енергодарської станції та закликає РФ негайно передати контроль над станцією Україні. Вчора туди прибула місія Міжнародного агентства з атомної енергії. Як розповів її голова Рафаель Гроссі, за кілька годин роботи на Запорізькій АЕС він побачив «ключові речі» і отримав багато інформації, а пояснення були зрозумілими.

Залишити відповідь