Вівторок, 19 Березня, 2024
НаукаСвітТехніка

NASA зможе виробляти повітря на Марсі: експеримент довів таку можливість

Подорож на Марс з екіпажем вимагатиме більше підготовки, ніж політ на МКС чи навіть Місяць. Однією з головних перешкод буде відсутність кисню. Саме тому NASA відправило на Червону планету апарат, який повинен був продемонструвати можливість виробництва там кисню і йому це вдалося.

Цей прилад називається MOXIE – Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment і розробили його спільно NASA та Массачусетський технологічний інститут. Розміщена міні-лабораторія із виробництва кисню на ровері Perseverance, який з минулого року шукає докази минулого життя на дні марсіанського кратера Єзеро, передає 24 канал.

MOXIE генерує придатний для дихання кисень із багатої вуглекислим газом атмосфери Марса. Це перший випадок в історії дослідження космосу, коли ресурси на іншому планетарному тілі були зібрані та потім перетворені для використання.

Що це дає для майбутніх подорожей людей на Марс

Насправді це проривне відкриття, яке доводить, що генерувати кисень на Марсі можна, а отже не доведеться його транспортувати із собою. Згенерований кисень можна використовувати, як для створення повітря для дихання, так і для створення пального.

Чим менше кисню потрібно буде транспортувати з собою і чим більше його можна буде виробити на місці, тим краще для екіпажу, адже більше корисних речей можна взяти з Землі.

Щоб підтримати місію людини на Марс, нам потрібно привезти з Землі багато речей, як-от комп’ютери, скафандри та середовище для проживання,
– зазначив дослідник Массачусетського технологічного інституту та співавтор дослідження Джеффрі Хоффман у прес-релізі.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances спільно з дослідниками Массачусетського технологічного інституту, вчені NASA виявили, що MOXIE розміром з тостер може виробляти шість грамів кисню на годину, навіть під впливом зміни сезонів, часу доби чи атмосферним умовам. По суті, це еквівалентно невеликому дереву на поверхні планети.

Це вражаюча продуктивність для такої невеликої машини. Звичайно, технологія MOXIE не найближчим часом зможе тераформувати Марс, але пристрою дещо більших розмірів може бути достатньо, щоб підтримувати середовище проживання екіпажу.

Проблема пального вирішена

Відсутність повітря для дихання не єдина проблема, яку вирішує MOXIE. Майбутнім експедиціям для повноцінної роботи на поверхні планети потрібне буде пальне для ракет і зворотніх місій. MOXIE доводить, що й цю складність можна вирішити.

Дослідники кажуть, що наступним кроком є ​​забезпечення цілодобової роботи апарата на базі технології MOXIE. Досі він працював лише з інтервалами протягом кількох сотень годин, але збільшена версія повинна працювати безперервно протягом тисяч годин. Тож нам слід очікувати майбутню місію на Марс, яка доправить туди збільшену версію MOXIE для генерації великої кількості кисню.

Залишити відповідь