Четвер, 25 Квітня, 2024
АналітикаЕкономікаУкраїна

Бізнес в Україні дещо послабив песимістичні настрої: адаптується до війни 

Український бізнес у серпні дещо послабив негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності – Індекс очікувань ділової активності зріс до 44,1 із 43,6 у липні.

Про це повідомляє пресслужба НБУ, повідомляє “Економічна правда”.

У регуляторі зауважили, що бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов. Водночас невизначеність із тривалістю війни та пов’язане з цим погіршення інфляційних очікувань, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, значна вимушена міграція населення всередині країни стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки.

Підприємства промисловості поліпшили оцінки економічних перспектив з огляду на релокацію частини підприємств до більш безпечних регіонів, поступове налагодження ланцюгів постачання та адаптацію до нових умов. ІОДА сектору у серпні становив 46,7 порівняно з 43,1 у липні. 

“Уперше за останні місяці підприємства очікували збільшення обсягів виготовленої продукції. Також респонденти сектору були менш песимістичні у своїх очікуваннях щодо обсягів нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних”, – додали в Нацбанку.

Сектор будівництва також посилив оцінки своєї діяльності – індекс у серпні становив 41,2 проти 35,0 у липні. Зокрема, цьому допомогли сприятливі сезонні умови та поступове відновленню будівництва житлових і нежитлових будівель.

Песимізм в очікуваннях щодо обсягів будівництва та обсягів нових замовлень, а також обсягів закупівлі сировини та матеріалів знизився.

Залишити відповідь