Вівторок, 19 Березня, 2024
КіноСвіт

Помер легендарний режисер Жан-Люк Годар, який підтримав Сенцова

Помер французький кінорежисер, один із найвидатніших представників напрямку “французької нової хвилі” у кінематографі, Жан-Люк Годар. Йому був 91 рік.

Про це повідомили родичі режисера. Жана-Люка Годара вважають найрадикальнішим французьким режисером 1960-х і 1970-х років. Його політичні погляди та підхід до фільмів зробили його найвпливовішим режисером французької нової хвилі, передає 24 канал.

Помер відомий режисер Жан-Люк Годар

Жан-Люк Годар помер у вівторок, 13 вересня. Його шедевральна кар’єра зробила режисера легендою кіно. У творчому доробку такі фільми:

  • “Операція бетон”;
  • “На останньому диханні”;
  • “Маленький солдат”;
  • “Жити своїм життям”;
  • “Прощай, мова” та інші.

Ранні роботи режисера

Перший повнометражний фільм Годара “На останньому подиху” (1960 рік), який продюсував його колега Франсуа Трюффо, отримав Приз Жана Віго. Як відомо, стрічку знімали без сценарію. Годар накидав діалог за ніч і виправляв його між репетиціями та під час них. У наступних фільмах він навіть вдавався до того, щоб промовляти відповіді персонажів акторам через камеру під час дублів. Таким чином, він використовував прийоми імпровізації, іноді для спостереження за реальністю, іноді для того, щоб нав’язати своє власне бачення, а часто для того, щоб зв’язати їх між собою, щоб створити дивний абстрактний ефект, яким володіє Жан-Поль Бельмондо на екрані.

Творчість Годара демонструвала дедалі відчайдушнішу одержимість темами приниження, примх, реальності та обману тощо.

Фільм Годара 1963 року “Зневага” заснований на оповіданні італійського письменника Альберто Моравіа, став його єдиним проєктом в ортодоксальному та порівняно дорогому кіновиробництві. Після цього він зберіг майже унікальну позицію незалежного творця, використовуючи надзвичайно дешеві методи виробництва прото неба та користуючись неодноразовим успіхом у міжнародному колі арткіно. Завдяки “Божевільному П’єро” (1965 рік) його попросили зняти дуже успішний американський фільм про грабіжників Бонні та Клайда, проте він відмовився від нього через свою недовіру до голлівудської системи.

Залишити відповідь