П’ятниця, 29 Березня, 2024
Військові злочинціЖертви війниРозслідуванняУкраїна

Двох українських військовополонених закатували до смерті: в ООН розповіли про воєнні злочини окупантів

Комісія ООН задокументувала факти воєнних злочинів військових РФ в Україні. Йдеться про страти, катування та сексуальне насильство, в тому числі над дітьми.

Як пише The New York Times, про це на засіданні Ради з прав людини ООН розповів директор польових операцій Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) Крістіан Салазар Фолькманн. За його словами, більшість задокументованих випадків катувань стосувалися ув’язнених українців, повідомляє OBOZREVATEL.

“У двох випадках українські військові були закатовані до смерті”, – сказав Фолькманн.

Крім того, ООН задокументувала загибель трьох людей, знайдених мертвими в підвалі на Київщині зі зв’язаними руками та ногами, з ножовими пораненнями та відрубаними пальцями.

Комісія з розслідування також підтвердила, що на окупованих теренах України часто зникають люди. Так, з початку лютого до кінця липня 2022 року зафіксовано насильницьке викрадення та затримання 407 осіб, у тому числі 47 жінок та хлопчиків. 18 із них згодом були знайдені мертвими, розповів Фолькманн.

При цьому він зазначив, що зафіксовано порушення й щодо російських військовополонених з боку українських військовослужбовців, проте “в менших масштабах”. За словами Фолькмана, в 47 випадках комісія не змогла встановити причину затримань українськими силовиками.

На думку представника ООН, спроба РФ нової анексії територій України лише погіршить ситуацію з порушенням прав людини.

The New York Times зазначає, що РФ розкритикувала доповідь як “односторонню і незбалансовану”, яка нібито замовчує про “військові злочини та порушення прав людини” українськими військовими.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше в ООН заявили, що вражені кількістю військових злочинів російських військових в Україні. Ця цифра, за словами заступника генерального секретаря організації Розмарі Дікарло, ймовірно, є безпрецедентною.

Залишити відповідь