П’ятниця, 29 Березня, 2024
Світ

Брюссель радить країнам ЄС зайняти більш жорстку позицію щодо Китаю – ЗМІ

Європейський Союз має посилити своє ставлення до Китаю і розглядати цю країну як тотального конкурента з обмеженими сферами потенційної взаємодії.

Про це йдеться в документі, підготовленому для країн-членів зовнішньополітичною службою ЄС, пише “Європейська правда” з посиланням на Financial Times.

У документі вказується, що ЄС має тісніше співпрацювати зі США, зміцнювати свій захист від кібер- і гібридних загроз, диверсифікувати свої ланцюжки поставок у бік від Китаю і поглиблювати зв’язки з іншими державами Індо-Тихоокеанського регіону.

“Китай став ще сильнішим глобальним конкурентом для ЄС, США та інших партнерів-однодумців. Тому важливо оцінити, як найкраще реагувати на поточні та прогнозовані виклики”, – йдеться в документ.

Документ підкреслює значне погіршення відносин між ЄС і Китаєм з моменту узгодження наявної політики щодо Пекіна у 2019 році, погіршення, позначене торговельними суперечками, відповідними санкціями та низкою невдалих спроб знайти сфери взаємної згоди.

За словами урядовців, підтримка Китаєм Росії в її вторгненні в Україну, його погрози на адресу Тайваню, ставлення до прав людини в Гонконзі та поводження з уйгурською меншиною – все це важливі події, що сталися з моменту формування ЄС своєї нинішньої політики, які потребують переосмислення.

Документ обговорюватимуть міністри закордонних справ на зустрічі в Люксембурзі в понеділок, його буде підготовлено до дебатів щодо Китаю на саміті лідерів ЄС, що розпочнеться в четвер.

Минулого тижня глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель виступив із промовою, в якій заявив, що ЄС занадто покладався на Росію та Китай і це має змінитися.

Залишити відповідь