Четвер, 18 Квітня, 2024
ВійнаСвітУкраїна

Атаки росії на цивільну інфраструктуру України є актами суцільного терору – фон дер Ляєн

Навмисні атаки російської федерації проти цивільного населення та проти критичної інфраструктури в Україні в умовах наближення зими є актом суцільного тероризму, і саме так до таких дій має ставитися вся Європа.

Про це 19 жовтня у Страсбурзі під час виступу в Європейському парламенті з нагоди підготовки до європейського саміту (20-21 жовтня) заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вчора ми знову бачили цілеспрямовані російські атаки проти цивільної інфраструктури, і це означає нову главу у вже й без того дуже жорстокій війні. Міжнародний порядок дуже чітко визначає, що такі дії є воєнним злочином. Цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру з чіткою метою відрізати чоловіків, жінок та дітей від води, електрики та обігріву в умовах наближення зими – все це є актом суцільного терору. І ми маємо називати це саме так», – заявила президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що у цей момент ЄС буде послідовно дотримуватися обраного курсу, та продовжуватиме підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним.

Водночас фон дер Ляєн виклала принципи захисту від іншої війни, війни в сфері енергетики, яку путін розв’язав проти всіх європейців. Вона представила план реагування на поточну енергетичну кризу, яку завтра розглядатимуть лідери країн ЄС. Ці заходи, зокрема, передбачають спільну закупівлю газу на енергетичному ринку в інтересах усього ЄС, запровадження обов’язкових заходів солідарності між країнами ЄС на випадок повного переривання у постачанні газу, а також заходи заощадження та підтримки найбільш вразливих домогосподарств та європейського бізнесу.

Як повідомлялося, 20 жовтня у Брюсселі розпочнеться дводенне засідання Європейської Ради, головним питанням якого буде реагування на енергетичну кризу, що була спровокована агресивною війною росії проти України. У цьому контексті глави держав та урядів ЄС, як очікується, підтвердять тверду солідарність з Україною та розглянуть шляхи подальшої підтримки боротьби народу та Збройних сил України з російським агресором.

Залишити відповідь