Неділя, 17 Березня, 2024
ВійнаРепараціїУкраїна

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про репарації від рф за війну проти України

За словами заступника міністра закордонних справ Польщі Аркадіуша Мулярчика, це вдалося, зокрема, за підтримки європейських країн, передає Польське радіо.

У понеділок, 14 листопада, Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку із агресією проти України», який представила Україна. «За» проголосували 94 країн, проти – 13, а ще 74 утрималося від відповіді.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик зазначив, що ухвалення ООН резолюції про визнання відповідальності росії за порушення міжнародного права та законодавства України дозволить розробити міжнародний механізм, який стане взірцевим.

Як сказав посадовець в ефірі Польського Радіо 24, у майбутньому це може бути основою для того, щоб рф виплатила Україні воєнні репарації.

«Україні це вдалося. Це сталося, зокрема, за підтримки європейських країн, адже те, що є очевидним для нас, не зовсім є очевидним, наприклад, для Китаю, країн Африки чи Південної Америки. Кільканадцять країн були проти, а кілька десятків утрималися від голосування. Варто пам’ятати про те, що світ розділився щодо оцінки війни в Україні, та не всі поділяють нашу точку зору», – підкреслив Аркадіуш Мулярчик.

У своєму відеозверненні, опублікованому ввечері 14 листопада, президент України Володимир Зеленський зазначив, що репарації, які росії доведеться заплатити за скоєні злочини в Україні, тепер є частиною міжнародно-правової реальності.

«На майданчику ООН наші дипломати дуже довго працювали з партнерами, щоб погодити й ухвалити дві дуже важливі резолюції. Перша з них сьогодні підтримана – щодо створення міжнародного компенсаційного механізму, який дасть змогу відшкодувати всі збитки, завдані російською війною – причому за рахунок російських же активів. Другу резолюцію – для створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України – ми ще погоджуємо з нашими партнерами. Ми зробимо все, щоб вони обидві запрацювали», – наголосив український лідер.

Залишити відповідь