П’ятниця, 19 Квітня, 2024
СвітУкраїна

Світовий конгрес українців відзначає річницю референдуму про незалежність України

Світовий конгрес українців (СКУ) разом з Україною та українцями по всьому світі відзначає 31 річницю загальнонаціонального референдуму про незалежність, який пройшов 1 грудня 1991 року та став чітким, однозначним і незаперечним виявом волі народу України до створення незалежної суверенної української держави. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У Конгресі нагали, що під час референдуму абсолютна більшість – понад 90% – українців підтримали проголошення незалежності України. Голосування успішно пройшло та здобуло підтримку у всіх 27 адміністративних регіонах України, у тому числі й у Криму, Донецькій, Луганській областях та у місті Севастополі. 

Результати референдуму підтвердили Акт проголошення незалежності України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня 1991 року, а також стали вирішальними для міжнародного визнання України. Починаючи від 2 грудня 1991 року, за потужної підтримки організованої української діаспори, незалежну Україну було визнано усім світом, а першими країнами, які ухвалили рішення про таке визнання стали Польща та Канада.  

Однак, попри офіційне визнання з боку москви, російські політичні еліти так ніколи і не змирилися з вибором українського народу. До самого останнього моменту у 1991 році російські лідери не сприймали прагнення України до незалежності серйозно і вважали, що йдеться лишень про якісь політичні спекуляції. У підсумку, результати українського референдуму стали справжнім шоком для москви, яка мріяла втягнути Київ до якогось “оновленого союзу”.

“Через 30 років цей імперський світогляд, укупі з ідеями реваншизму та шовінізму, безповоротно перетворили росію на терористичну державу та глобальну загрозу, яка веде загарбницьку геноцидну війну проти України, вчиняє немислимі звірства та воєнні злочини проти простих українців. Сьогодні російські лідери відверто називають Україну “штучною країною”, а українців – “вигаданим народом”, – наголосили в СКУ. 

Водночас у Конгресі додали, що сьогодні неймовірно хоробрі українські захисники захищають не лише результати референдуму 1991 року, але й саме існування української нації. Народ України стоїть твердо у захисті своєї держави та не складе зброї допоки останній російський окупант не полишить української землі у межах міжнародно визнаних кордонів України. 

Нагадаємо, 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою.

Залишити відповідь