Вівторок, 19 Березня, 2024
КриміналПодіїРуzкій мірУкраїна

росія вкрала в України зерно щонайменше на 1 млрд доларів – Bloomberg

росія вкрала в України зерно як мінімум на 1 млрд доларів. Його зібрали на тимчасово окупованій території та незаконно вивезли з України.

Про це йдеться у публікації Bloomberg. Такий висновок зробили завдяки дослідженню із використанням супутникових знімків програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства, передає OBOZREVATEL.

Майже 6 млн т пшениці було зібрано із районів, які тимчасово окуповані, за даними NASA Harvest. Близько 88% озимих культур, посаджених на окупованих площах, було зібрано, тоді як неприбрані ділянки були переважно уздовж лінії фронту.

“Україна є великим експортером пшениці, і блокада її портів після вторгнення росії призвела до зростання цін, що потенційно зробило контрабанду зерна більш прибутковою. Дозвіл Україні відновити експорт допоміг знизити ціни на зерно, але вони як і раніше залишаються історично високими”, – йдеться в публікації.

Команда NASA Harvest підрахувала, що фермери зібрали 26,6 млн тонн пшениці цього року в Україні, що на кілька мільйонів тонн більше, ніж прогнозували. Великий український виробник HarvEast заявив, що всі озимі культури, які він посадив на своїй землі на Донеччині, були зібрані окупаційними силами цього літа.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Україна наростила експорт зернової продукції. У листопаді було вивезено 2,374 млн тонн зернових культур та борошна. Це на 858 тис. тонн більше, ніж за половину вересня. Найбільше Україна продає кукурудзи, якої вже було вивезено 1,201 млн тонн.

Залишити відповідь