Четвер, 28 Березня, 2024
СуспільствоУкраїна

У “Дії” завершилося опитування українців про дату святкування Різдва: оголошено результати

Опитування українців у застосунку “Дія” показало, що більше половини громадян бажають святкувати Різдво 25 грудня (за григоріанським календарем). За такий варіант проголосували 58,99% респондентів, повідомляє OBOZREVATEL.

Із результатами опитування можна ознайомитись на єдиному порталі державних послуг “Дія”. Усього свою думку щодо дати святкування Різдва висловило трохи більше 1,531 млн жителів країни.

За те, щоб відзначати Різдво Христове 7 січня (за юліанським календарем), виступили 25,48% опитаних. Ще 12,59% українців не проти влаштовувати свято в обидві дати.

При цьому лише 2,94% респондентів відповіли, що вони не святкують Різдво.

Зазначимо, що питання про дату святкування Різдва знову почало активно обговорюватися в Україні на тлі повномасштабного вторгнення рф. У ПЦУ дозволили вірянам відзначати 25 грудня або 7 січня за бажанням.

У нашій культурі святкування Різдва Христового 25 грудня було прийняте до 1918 року, доки комуністи не захопили та не окупували Україну.

Як писав OBOZREVATEL:

– Папа Римський Франциск у своєму різдвяному виступі згадав про війну в нашій країні. Він закликав людей менше витрачати на святкування й подарунки, а заощаджені гроші відправити на допомогу українцям у цю складну зиму.

– Також Франциск сказав, що в подарунок на Різдво хотів би “трохи миру”.

– А предстоятель Константинопольської православної церкви патріарх Варфоломій звернувся до українського народу з нагоди Різдва Христового. Він зазначив, що наша країна переживає жахливі наслідки провокаційного й несправедливого вторгнення рф, тому цього року свято проходить під шум війни та брязкання зброї.

Залишити відповідь