П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаСвітУкраїна

Війна в Україні змусить змінити міжнародні стандарти з тактичної медицини

Війна, яка триває в Україні, змусить повністю змінити міжнародні стандарти щодо тактичної медицини, — вважає українська лікарка й інструкторка Наталія Іжицька. У нинішньому конфлікті учасники отримують зовсім інший тип ушкоджень, з меншою кількістю вогнепальних поранень і більшими внутрішніми ушкодженнями, передає Польське радіо.

Війна, яка триває в Україні, змусить повністю змінити міжнародні стандарти щодо тактичної медицини, — вважає українська лікарка й інструкторка Наталія Іжицька. У нинішньому конфлікті учасники отримують зовсім інший тип ушкоджень, з меншою кількістю вогнепальних поранень і більшими внутрішніми ушкодженнями.

За словами Наталії Іжицької, це пов’язано з використанням росіянами нетрадиційної та забороненої зброї. «Ми маємо справу з фосфорними ракетами, які спричиняють значні опіки. Ми маємо справу з ракетами, наповненими крихітними дротами, які проникають у тіло через дуже маленьку вхідну рану. Вони спричиняють багато внутрішніх ушкоджень, абсолютно непомітних ззовні», — сказала Наталія Іжицька.

Війна в Україні також характеризується значно більшим використанням артилерії, зокрема ракет, що також призводить до значних поранень і кровотеч. Інструкторка тактичної медицини також наголошує, що в Україні повністю змінився порядок надання допомоги пораненим. Це було форсовано росіянами, які свідомо і незаконно обстрілювали польові шпиталі та пункти стабілізації. «Ми наполягаємо на швидкій діагностиці ушкоджень, оперувати пацієнта не на першій лінії, а лише стабілізувати його, вилучити те, що може бути небезпечним для життя, а потім евакуювати», — сказала Наталія Іжицька.

Сучасні міжнародні стандарти тактичної медицини були створені на основі конфліктів в Іраку й Афганістані. Попередні конфлікти характеризувалися меншим масштабом бойових дій і меншим використанням артилерії великого калібру. Це впливало на тип поранень, які отримували бійці, переважно вогнепальні та рвані дрібними осколками рани.

Залишити відповідь