П’ятниця, 29 Березня, 2024
АналітикаІнформаційний фронтПолітика

ЗМІ викривили результати дослідження про ставлення поляків до українців – дослідження InfoLight.UA

10 лютого 2023 року портал Liga.net опублікував переклад матеріалу польського видання Rzeczpospolita під назвою “Дратує російська мова та “русский мир”: у Польщі погіршується ставлення до українців — опитування”. У зв’язку з тим, що цей матеріал почав набирати поширення в українських соцмережах, дослідницько-аналітична група InfolIght.UA опублікувала спростування поширених тез.

Опублікований переклад в цілому збігається з оригіналом, є його трохи скороченою версією.

В тексті, зокрема йдеться про те, що “опитування Варшавського університету та Економіко-гуманітарного університету у Варшаві показало, що ставлення поляків до українців, які виїхали до цієї країни після початку повномасштабної війни, погіршилося”.

Насамперед нас дратує навколишня іноземна мова, в основному російська, якою говорять БІЖЕНЦІ. Зрештою, це “ворожа мова”, ми втрачаємо уявлення про те, хто вони насправді

підсилюють негативний зміст тексту цитатою Мирослава Скурки, президента Спілки українців у Польщі (згідно з перекладом Liga.net.

Він додав, що деякі українці привнесли до Польщі пережитки “русского мира” – пристрасть до снобізму, дорогих автомобілів, недотримання заборон на зразок обмеження швидкості, паркування у недозволених місцях.

“Ми не приймаємо це”, – заявив Скурка.

пряма цитата з тексту Liga.net та перекладу оригіналу.

Rzeczpospolita у своєму матеріалі посилається на дослідження “Społeczna percepcja uchodźców z Ukrainy, migrantów oraz działań podejmowanych przez polskie państwo”, при цьому короткий виклад змісту не дає повного уявлення про реальні результати.

23 січня 2023 року завершилося чергове опитування громадської думки щодо соціального сприйняття біженців з України та мігрантів із «Білорусі», а також дій польської держави щодо цього.

зверніть увагу, що ДОСЛІДЖЕННЯ стосується не тільки біженців з України!

Проте ми вивчили повний текст презентації, і з нього випливає наступне:

  • У січні 2023 р. чотири п’ятих опитаних у віці 16-65 років (80%) висловили позитивне значення Social Perception of Migrants Index (SPMI) – Індекс соціального сприйняття мігрантів для біженців з України. Негативне сприйняття характеризує 8% респондентів. З квітня 2022 року значення SPMI в окремих вимірах істотно не змінилося (позитивний, негативний, нейтральний) стосовно біженців з України.
  • Дослідження також виявило нове явище/ефект під назвою Дисонанс позитивного ставлення (PAD). Це явище стосується соціального сприйняття біженців з України. Його суть полягає в дисонансі (суперечливості) сприйняття стосовно цієї спільноти. З одного боку, ми маємо справу з дуже позитивним ставленням поляків до біженців з України, про що свідчить ряд показників, охарактеризованих у звіті. Ці показники в аналізованому періоді, тобто з квітня 2022 р. року по січень 2023 року, істотно не змінилися у бік негативного сприйняття.
  • З іншого боку, на запитання, яке вперше поставили у січні 2023 року: “Чи змінилося ваше ставлення до біженців з України за останні 6 місяців, тобто з червня 2022 року?” чверть охоплених опитуванням поляків (25%) відповідають «Так», у тому числі 68% заявляють, що напрямок змін є негативним, тобто їхнє ставлення погіршилося. Це явище потребує подальших досліджень.
  • Майже через рік після початку бойових дій переважна більшість респондентів (90%) вважають, що Польща має допомогти Україні під час війни з Росією. Ця позиція не змінювалася з квітня 2022 року, коли цей аспект було вперше перевірено.
  • Дещо зріс відсоток респондентів, які не бачать загроз для Польщі (з 66% до 72%), порівняно з квітнем 2022 року зріс відсоток респондентів, які не бачать загроз (з 82% до 87%) для їх родин від біженців з України.

Ми навели основні показники з опублікованої презентації, проте і цілому вони мають такий самий зміст – тотальна більшість поляків підтримують українців і готові їм допомагати й надалі. Понад 85% готові до того, щоб українці і далі жили в Польщі, що є дуже красномовною цифрою.

Звідки ж взявся цей Дисонанс позитивного ставлення (PAD)? Порахуймо.

Згідно з опитуванням мова йде, що у 25% поляків змінилося ставлення до українців, і серед них у 68% ставлення погіршилося. Тобто якщо рахувати математично, то мова йде про 16% поляків. При цьому це питання ставилося в перше і не розшифровано. І ці цифри не суперечать всім іншим, де понад 80% – підтримують українців. То для чого було виносити в заголовок “у Польщі погіршується ставлення до українців“? Якщо це не так.

При цьому і польські журналісти, і їх колеги з Liga.net посилюють негативний контекст цитатами пана Скірки, яке взагалі не має стосунку до дослідження. І в дослідженні нічого подібного до його слів немає.

Залишити відповідь