П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ПодіїПолітикаСвіт

Войцєх Скуркєвич оцінив візит Джо Байдена до Польщі як безпрецедентний

Візит президента США Джо Байдена до Варшави має безпрецедентний характер, — оцінив заступник очільника польського оборонного відомства Войцєх Скуркєвич. Він додав, що плануються відкриті, але й таємні переговори щодо подальшої підтримки України. «Ми будемо допомагати, поки Україна бореться», — сказав він, передає Польське радіо.

У вівторок. 21 лютого, заступник очільника польського оборонного відомства Войцєх Скуркєвич в ефірі Польського радіо 24 наголосив, що візит президента США Джо Байдена до Варшави безпрецедентний. «Уже вдруге за рік президент США приїжджає до Польщі, де проводить переговори з президентом РП щодо безпеки, співпраці, а також щодо спільних дій», — зазначив заступник очільника Міноборони. За його словами, плануються як відкриті, так і таємні переговори в приватних кабінетах щодо подальшої підтримки України.

«Ми допомагаємо і будемо допомагати, поки Україна бореться і потребуватиме цієї допомоги», — запевнив заступник міністра.

«Не було би військової допомоги Україні з боку жодної країни, якби не участь Польщі. Сьогодні будь-яка допомога Україні здійснюється у співпраці з Польщею», — сказав Скуркєвич. Як підкреслив він, «Польща входить до трійки країн, які роблять найбільші пожертвування, надають найбільшу допомогу».

Заступник міністра також зазначив, що Польща надає не лише військову, а й гуманітарну допомогу через, зокрема, неурядові організації та підтримку громадян.

За словами Скуркєвича, вкрай важливо, щоб нинішня участь Сполучених Штатів у підтримці України «була неослабною». Він також указав на масштаби діяльності США на східному фланзі НАТО.

«Кілька тисяч американських солдатів, найсучасніша техніка, а також війська, які беруть участь не лише в спільних діях на східному фланзі НАТО, а й у навчаннях, які проводяться в різних частинах країни», — зазначив заступник міністра. Він додав, що «це вимірне посилення Польщі з погляду безпеки, а також східного флангу НАТО». «Такі ж і очікування: що це зобов’язання буде непохитним», — підкреслив він.

Войцєх Скуркєвич зазначив, що кількість американських військових у Польщі поступово зростала після саміту НАТО у Варшаві у 2016 році. У 2015 році це було близько 400 солдатів, у 2020 та 2021 роках близько 4 тисяч, а «сьогодні ми вже маємо кілька тисяч». «Звичайно, ця ситуація кардинально відрізняється від тієї, з якою ми зіткнулися у 2021 році», — підкреслив заступник міністра.

Він додав, що в Польщі також є склади армії США, а в Познані діє штаб V корпусу. «Сьогодні Польща є, поряд із Великою Британією, найважливішим партнером зі співпраці для Сполучених Штатів у військовому вимірі», — сказав Войцєх Скуркевич.

Залишити відповідь