П’ятниця, 19 Квітня, 2024
АналітикаНа росіїПодії

Росія прорахувалася з ціною на нафту: виконати бюджет буде неможливо

Росії не вдасться виконати бюджет на 2023 рік, оскільки ціна на нафту, яку заклали до бюджету, на 30% вища за реальну. Бюджетні надходження падають, тоді як витрати на війну стрімко зростають.

Як передає видання CNN, середньомісячні доходи Росії від експорту нафти зросли на 24% минулого року до $18,1 млрд, за даними МЕА. З того моменту ціна бареля нафти марки Urals, основної російської суміші, знизилася в середньому до $49,50. Бюджет Росії на 2023 рік заснований на ціні Urals понад $70 за барель, повідомляє OBOZREVATEL.

Знайти нових покупців для перероблених нафтопродуктів, на які також поширюються нові ембарго та цінові обмеження, також буде непросто. Китай та Індія мають власну мережу нафтопереробних заводів і вважають за краще купувати нафту, зазначив Бен МакУїльямс, консультант з енергетики у Bruegel.

Тим часом експорт газу в Європу впав з того часу, як Росія закрила свій трубопровід “Північний потік-1”. Уряд Росії покладався на нафтогазовий сектор на 45% свого бюджету 2021 року. Оскільки він планує максимізувати витрати на оборону, нижчі прибутки неминуче означають компроміси.

“Які б енергетичні ресурси не були отримані, вони будуть витрачені на військові потреби”, – сказала Гульназ Шарафутдінова, яка виконує обов’язки директора Інституту Росії при Королівському коледжі Лондона.

Вплив західних санкцій згодом переросте у кризу. За оцінками Bloomberg Economics, війна Путіна проти України скоротить валовий внутрішній продукт Росії на 190 мільярдів доларів до 2026 року, порівняно з довоєнними планами.

Приоритизація військових витрат також буде пов’язана із соціальними витратами, з “повільною та повзучою” ерозією рівня життя, вважають експерти.

Як раніше писав OBOZREVATEL, у Росії в січні зафіксували рекордний дефіцит бюджету у розмірі 25 млрд доларів. Це стало наслідком цілої низки причин: традиційно в січні через зміщення обліку податків показники бюджету гірші за середні, впали на 45% надходження від продажу нафти і газу, злетіли витрати бюджету.

Залишити відповідь