П’ятниця, 19 Квітня, 2024
В регіонахВажливеІнформаційний фронтФоторепортаж

У Львові розкрили сутність російської експансії з доктринального, інформаційного та зовнішньополітичного погляду

23 лютого 2023 року у Львові відбулася презентація аналітичної доповіді “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти”. Відомі експерти, військові аналітики та громадські діячі детально проаналізували передумови, розвиток та можливі сценарії російсько-української війни, її вплив на інформаційну та зовнішньополітичну політику рф, України та світу.

Учасники заходу розглянули низку питань, пов’язаних з механізмами дії медіа та інформаційних впливів на різні верстви населення, а також вплив росії на відносини з країнами-сусідами. Висвітлено доктринальні принципи, на яких базується російська зовнішня політика, та їхні наслідки для безпеки та стабільності в регіоні.

Було обговорено можливі шляхи протидії росії в інформаційній та зовнішньополітичній сферах, питання взаємодії з країнами-партнерами, використання сучасних технологій та розвиток власної інформаційної безпеки.

Одним з учасників заходу був Микола Посівнич, кандидат історичних наук, голова Львівського обласного осередку Центру національного відродження ім. С. Бандери. У своїй промові він зазначив, що “в путіна вже синдром літньої людини, коли його цікавить залишити після себе щось величне. І тому він як вихідець з кдб мислить категоріями холодної війни. Так само він використовує підручники часів кдб-нквс, і саме звідти наративи про фашистів-нацистів, які тиражуються останні сто років.”.

Микола Посівнич

Чому росія нападає? Вона нападає там де є підготовлений грунт. Маючи монголо-татарський наратив, вона не приходить на територію яку не знає, де її не готові прийняти, або там де буде спротив.

відзначив він.

Інший учасник заходу – полковник Петро Черник, військовий експерт, кандидат політичних наук, доцент, підкреслив, що “сценарій саме воєнного захоплення України в росії розроблявся давно”.

Петро Черник та Микола Бучин

Росія не відмовилася від свого парадигмального імперіалізму і зрозуміла, що вікно можливостей закривається. Що український корабель встав і розвернувся в бік євроатлантичної спільноти. Також вони побачили, що у світі наростає протистояння між двома глобальними блоками, на чолі з США та Китаєм і зробили, на мою думку, цілком логічний крок, щоб залишитися третім гравцем. А для цього Україна має бути з ними

сказав Петро Черник.

Організатори заходу, представники дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA, зосередилися на аналізі інформаційної та пропагандистської компоненти доктрини росії.

скріншот з доповіді

Були розглянуті доктрини “русского мира”, “гібридної війни”, “ядерного шантажу” та “активної оборони”.

Оптимальним для рф названий наступний сценарій розвитку подій:

  • рф підписує мирну угоду на максимально вигідних для себе умовах. Наприклад, зберігає контроль над «азовським коридором», або над Донецькою, Луганською областями та лівобережною Херсонщиною.
  • Керівництвом рф мир на таких умовах розглядається як тимчасове перемир’я. Економіка росії максимально мілітаризується. рф проводить модернізацію армії, зокрема ядерних сил.
  • Реалізуються заходи щодо забезпечення особистої безпеки вищого керівництва рф.
  • Для забезпечення лояльності еліти у рф проводяться регулярні масові репресії серед потенційної фронди.
  • Дочекавшись максимально вигідного для себе часу, наприклад перемоги на виборах в західних країнах сил не схильних до відновлення конфронтації із рф, офіційний кремль розпочинає військові дії на конвенціональному, ядерному та гібридному рівні.
  • Здійснюється вибух ядерної зброї над Чорним чи Балтійським морем. Одночасно відбуваються заходи щодо блокування стратегічних комунікацій в країнах заходу. Армія рф починає наступ на одну із сусідніх із рф країн. Вибір країни – першої жертви агресії залежатиме від багатьох факторів. Не можна виключати, що якщо в москві будуть впевнені, що завдяки «непрямим діям» НАТО не стане реагувати на цю агресію, то пріоритетним стане напад саме на країну-члена Північноатлантичного альянсу.
  • рф шантажуючи світ використанням ядерної зброї висуває вимогу обмеження НАТО «лінією Сталіна» – від Любека до Трієста.
  • Частина країн НАТО дезорієнтована гібридними діями, частина – схильна до переговорів із рф, частина – налякана перспективами ядерної війни. Починаються мирні переговори між країнами НАТО та рф.

Натомість український оптимальний сценарій має передбачати наступне:

  • російська армія зазнає повної поразки в Україні. Рівень стратегічного та оперативного керівництва у рф суттєво зменшується.
  • Україна повертається до кордонів 1991 року. З великою ймовірністю до кордонів 1990 року повертається Грузія та Молдова.
  • Регіональні еліти у рф вимагають перерозподілу повноважень із федеральним центром.
  • Україна стає членом і ЄС, і НАТО. Росія демілітаризована.
  • В Балто-чорноморському регіоні створюється архітектура безпеки, спрямована на недопущення відновлення військових конфліктів.

“Говорячи про причини війни, погоджуючись з тим, що говорили колеги, я б хотів підкреслити, що все ж таки існує одна найбільша, найголовніша, якій підпорядковані всі інші. Щоб зрозуміти її суть, нагадаю що путін свого часу назвав розпад радянського союзу найбільшою катастрофою двадцятого сторіччя. І другий момент, нагадаю слова відомого професора Збігнева Бжезинського, що росія як імперія неможлива без контролю над Україною” – зазначив політичний аналітик, професор Національного університету “Львівська політехніка” Микола Бучин.

І якщо глянути з цієї точки зору, то можна зробити два висновки: по-перше, ця війна була неминучою. По-друге, будь-які наші дії окрім повної капітуляції не могли зупинити цю війну.

сказав він.
Валерій Майданюк та Юрій Гончаренко

Доповідь “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти” представили експерти Дослідницько-аналітичної групи Infolight.UA кандидат політичних наук Валерій Майданюк та керівник проєкту Infolight.UA Юрій Гончаренко, модерував захід громадський діяч та експерт з суспільно-політичних питань проєкту Infolight.UA Валентин Балагура. В розробці доповіді також брав участь провідний аналітик проєкту Костянтин Канішев.

Валентин Балагура

Кожна тема, яка підіймалася під час обговорення, викликала жваві дискусії серед присутніх.

Також було багато питань до кожного з доповідачів та експертів.

Також під час обговорення було окреслено сценарії майбутнього та ризики для України. Дивіться повний запис трансляції тут:

Вони (росія) насправді дуже добре підготувалися і все прорахували. Тільки одного не врахували – свідомості українців, нашого національного характеру. Що українці масово стануть до бою! Це фундамент спротиву нововідродженої української нації. Це фундамент того Божого благословення складання всіх чинників, які допомогли нам вижити.Підкреслив полковник Петро Черник.

Доповідь “Машина російської експансії: доктринальний, інформаційний та зовнішньополітичний аспекти” буде опубліковано на сайті Infolight.UA.

Проєкт Infolight.UA реалізується Фондом сприяння демократії (Україна) за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні (Німеччина). Захід відбувався в приміщенні Першої львівської медіатеки.

Джерело: Infolight.UA

Залишити відповідь