Четвер, 18 Квітня, 2024
ВійнаВійськові злочинціЖертви війниРуzкій мір

Експерти: «росія заснувала і фінансувала на Херсонщині мережу катівень»

Фінансування камер тортур було частиною російського плану «підкорити, перевиховати або знищити українських громадських лідерів і дисидентів», передає Польське радіо.

Мережа зі щонайменше 20 місць тортур у Херсонській області України «була створена та безпосередньо фінансована російською державою». Про це повідомляє Reuters, посилаючись на докази, представлені міжнародною групою експертів.

Мобільна команда правосуддя, за підтримки Великої Британії, ЄС і США, працювала з українськими прокурорами у справах про воєнні злочини. Перевірено понад 71 тис. повідомлень про воєнні злочини, вчинені росіянами по всій Україні з початку війни 24 лютого 2022 року.

В заяві групи, заснованої британським юристом Вейном Джордашем йдеться про те, що «фінансування камер тортур було частиною російського плану «підкорити, перевиховати або знищити українських громадських лідерів і дисидентів». Катівнями керували різні російські інституції, включаючи ФСБ і пенітенціарну службу.

Свідки описували застосування тортур, таких як ураження електричним струмом, удушення та утоплення. Щонайменше 1000 осіб, які пережили тортури, дали свідчення, пише Reuters, зазначаючи, що інформацію наразі неможливо перевірити, а російська влада не відповіла на запит про коментар.

Залишити відповідь