Четвер, 28 Березня, 2024
ВажливеІнформаційний фронтПолітикаРозслідування

Українські фактчекери помітили деталі, які можуть свідчити про причетність росії до дезінформаційної кампанії щодо “диверсій на Північних потоках”

Українські фактчекери з InfoLight.UA виявили прогалини в розслідуваннях та дивні збіги, які свідчать про причетність Росії до дезінформації, що направлена на дискредитацію України. Зокрема, вони зазначають, що останні матеріали про саботаж на “Північних потоках” містять неперевірену та маніпулятивну інформацію.

В статті New York Times, посилаючись на перевірених офіційних осіб у США, повідомляється, що «нові розвідувальні дані свідчать про те, що атаку на газопроводі Nord Stream здійснила «проукраїнська група». При цьому ані доказів, ані прямих цитат з зазначенням прізвищ і посад в матеріалі немає.

Офіційні особи, які ознайомилися з розвідданими, заявили, що вважають, що диверсанти, швидше за все, були громадянами України чи Росії, або якоюсь комбінацією обох. Офіційні особи США заявили, що нікого з американців чи британців не було задіяно.

– на думку фактчекерів, подібні твердження мають підкріплюватися прямими цитатами офіційних осіб з зазначенням їх імен і посад, а не анонімними джерелами.

На підсилення аргументації щодо причетності України, в матеріалі також наводять приклади диверсій, які відбулися в глибокому тилу росії та на стратегічних об’єктах: Кримський міст, атаки на аеродроми в різних місцях росії, удари по військовим базам і навіть вбивство Дар’ї Дугіної, хоча причетність до більшості цих випадків України ніяк не доведена, а поєднання реальних бойових дій диверсантів і вбивство доньки російського пропагандиста в одному абзаці взагалі викликає подив.

Не менш суперечливим, на думку експертів, є матеріал європейського конгломерату з телерадіокомпанії ARD, журналу ARD Kontraste, видань SWR і ZEIT. 

Згідно з публікацією, “слідчим вдалося ідентифікувати човен, який нібито використовувався для секретної операції. Йдеться про яхту, орендовану у польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям.

За даними слідства, команда відпливла з Ростока 6 вересня 2022 року. Зазначається, що обладнання для секретної операції попередньо доправили до порту на вантажівці. Згідно з матеріалами слідства, наступного дня слідчим вдалося відстежити човен у Віку (Дарс), а пізніше на датському острові Крістіансо, на північний схід від Борнгольма. Потім яхту повернули власнику в “неочищеному стані”. Згідно з даними слідства, на столі в салоні виявилено сліди вибухівки.

За даними журналістів, “восени, тобто незабаром після підриву, слідство надіслало до європейських партнерських служб інформацію, згідно з якою відповідальність за диверсію несе український десантник-диверсант. Після цього, за даними розвідки, з’явилися додаткові ознаки того, що відповідальність могла нести проукраїнська група“.

Експерти відзначають, що цей термін, “pro-Ukrainian group” (“проукраїнська група“) використовується в обох матеріалах, які з’явилися в один день по обидва боки Атлантики. В незалежних одна від одної груп журналістів.

Тут варто зупинитися, що матеріали з’явилися за авторством дуже авторитетних журналістів.

  • Adam Entous – журналіст, який спеціалізується на історіях про розвідку. У 2016 році отримав Пулітцерівську премію за серію статей, яка призвела до звільнення радника Трампа, у 2017 був знову кандидатом на Пулітцерівську премію.
  • Julian E. Barnes – теж спеціалізується в журналістиці в темі розвідки. Багато років досвіду, попрацював в топових газетах і журналах.
  • Adam Goldman – двічі лауреат Пулітцерівської премії, 2018 і 2021. У 2018 отримав за розслідування втручання Росії у вибори США. Теж спеціалізується на журналістиці про розвідки.
  • ARD, журнал ARD Kontraste, видання SWR і ZEIT – також солідні медіа.

Відповідно, очевидну відсутність бодай якихось доказів в матеріалах компенсували гучними іменами. Що має відвернути увагу від змісту статей та “дивній” синхронності появи цих матеріалів.


Попри те, що авторами обох матеріалів є впливові журналісти та медіа, в них не наведено жодного доказу чи бодай прямої цитати, яка б свідчила про причетність України до цієї диверсії. Понад це, версію з “українським слідом” відкидають і в кремлі, що достатньо дивно, оскільки, на думку експертів з InfoLight.UA, вони мали взяти на прапор ці версії та почати максимально розкручувати цю історію, посилюючи звинувачення проти України. Проте більшість з них продовжують наполягати на попередній версії – що “Північні потоки” підірвали США.

Наприклад, прессекретар президента росії дмитро пєсков заявив, що “публікації у закордонних ЗМІ про причетність України до підривів газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» — скоординований вкид у ЗМІ, за його словами, рф, як і раніше, не допускають до міжнародного розслідування”.

Це означає, що росія веде гру одночасно на двох дошках. На одній – намагання посварити як мінімум Україну та Німеччину, і матеріали, які ми дослідили, свідчать саме про це. На іншій – продовження ескалації ненависті російського суспільства до американців, бо згідно з “генеральною лінією путіна”, саме США зараз головний ворог росії, з яким вона веде війну.

Зрештою, визнати для свого населення, що українці здатні вивести з ладу найбільш топові геополітичні проєкти рф, за допомогою команди з шести осіб на орендованій в Польщі яхті – це удар по репутації всіх спецслужб росії разом узятих.


Також в матеріалі наголошується, що поява матеріалу в The Times з посиланням на “співробітників неназваної скандинавської делегації у Брюселі”, будь-кому з критичним мисленням, в таких чутливих питаннях має звучати достатньо дивно.

Деталі розслідування читайте в матеріалі “Україну знову атакують в інформаційному полі: що не так з матеріалами про “саботаж на Північних потоках” дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA.

Залишити відповідь