Неділя, 28 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

Тутанхамон насправді не був хворобливим хлопчиком: розкрито загадку століття

#image_title

Життя єгипетського фараона Тутанхамона приваблює любителів історії та вчених уже давно. Попри ранню загибель у віці 18-19 років він став одним з найвідоміших правителів Стародавнього Єгипту, а віднайдення його дивом вцілілої гробниці стало величезною подією, яку помітили далеко за межами археологічного співтовариства.

Досі вважалось, що Тутанхамон був хворобливим хлопцем, мав клишоногість, погано ходив. Але, як пише видання Mail Online, експерти-єгиптологи заявили, що це припущення швидше за все є абсолютно помилковим, передає OBOZREVATEL.

Припущення про хворобливість Тутанхамона виникла через те, що в його гробниці вчені знайшли 130 палиць, які могли бути ціпками для ходьби. Частина з них вціліла, частина збереглись лише фрагментами. Але зараз одразу троє експертів із Стародавнього Єгипту заявили під час Челтнемського наукового фестивалю, що тростини, швидше за все, мали зовсім інше значення.

Так єгиптолог-біомедик Софія Азіз, яка вивчала мумію Тутанхамона, заявила – юний фараон певно не мав клишоногості, яку йому приписують. За її словами, цей недолік міг “виникнути” у правителя в процесі муміфікації його тіла. Нанесення олій та туге бинтування цілком здатні спотворити прижиттєву форму стопи. А тростини, знайдені в гробниці, вона назвала знаком королівської влади.

Азіз повідомила, що широко відома втрата середньої кістки на другому пальці лівої ноги Тутанхамона могла статись, коли його тіло переносили до ящика з піском. Також кістку хтось міг забрати собі як своєрідний сувенір.

Вчена, яка дослідила понад 50 мумій, розповіла під час конференції, насправді на кістках ніг Тутанхамона немає жодних ознак клишоногості. Вони досить рівні і в цілому не деформовані. Ніщо не вказує на те, що правителю Єгипту було важко ходити.

Відомо, що гробницю, в якій був похований Тутанхамон, знайшов у 1922 році археолог Говард Картер. Артефакти, які містились у ній, вказували, що небіжчик став фараоном у віці 9 років, сталось це у 1336 році до нашої ери. А потім він раптово помер у віці 18 чи 19 років. Зараз деякі експерти припускають, що предмети з гробниці вказують, що юний правитель був не хворобливим парубком, а воїном. Зокрема, поруч з його мумією знайшли шкіряні обладунки та різну зброю.

Думку про те, що Тутанхамон був хворобливим юнаком, спростував і куратор Єгипетського музею в Манчестері доктор Кемпбелл Прайс. Він вважає це припущення міфом. Дослідник також додав, що манера зображати фараонів єгипетськими митцями мала небагато спільного з реальністю, адже правителів вважали живими богами і приписували їм неймовірні риси та здібності.

Доктор Прайс припустив, що на створення образу хворобливого юнака зіграв час віднайдення гробниці Тутанхамона. Це сталось одразу після Першої світової війни, коли чимало молодих чоловіків загинули на полях боїв. Через це і з’явилось колективне піднесене співчуття до фараона, який помер у такому ранньому віці.

На користь цієї теорії свідчить те, що знайдені у гробниці тростини були прикрашені зображеннями ворогів Тутанхамона. Наприклад, представників сусіднього народу нубійців. А отже вони навряд чи носили чисто утилітарний характер і швидше мали церемоніальне значення.

Раніше OBOZREVATEL розповідав про відкриття, яке може докорінно змінити уявлення про народ мая, який, схоже, мав високорозвинену цивілізацію.

Залишити відповідь