Четвер, 16 Травня, 2024
КриміналПодіїСвіт

Проти двох білоруських шпигунів висунули обвинувальний акт

#image_title

Вони здобували та збирали інформацію про Збройні сили Республіки Польща та критично важливі для оборони країни об’єкти інфраструктурим, передає Польськке радіо.

Окружна прокуратура Познані висунула обвинувальний акт проти двох білорусів, підозрюваних у шпигунській діяльності на заході Польщі, повідомляє портал tvp.info. Шпигуни збирали інформацію про Військо Польське та критичну інфраструктуру. Факт завершення розслідування шпигунства на користь білоруської військової розвідки підтвердив речник прокуратури Познані Лукаш Вавжиняк.

Служба військової контррозвідки затримала білорусів у квітні 2022 року. Спецслужби встановили, що чоловіки вдавали, що шукають роботу в Польщі, а насправді шпигували на користь білоруської військової розвідки.

– Вони здобували та збирали інформацію про Збройні сили Республіки Польща та критично важливі для оборони країни об’єкти інфраструктури, – зазначилив прокуратурі.

Шпигуни приїхали до Польщі під виглядом водіїв. Їхня шпигунська діяльність була зосереджена на військових частинах та цивільних об’єктах у західній Польщі.– У її рамках вони виконували завдання, що полягали в розвідці важливих елементів польських збройних сил та цивільної транспортної інфраструктури, – додає Вавжиняк.

З моменту затримання чоловіки перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Це черговий обвинувальний акт у справі про шпигунство. У службах зазначають, що з початком війни в Україні посилилася російська та білоруська шпигунська діяльність у Польщі. Тому прокуратура та служби активізували свою діяльність, розпочавши подальші кримінальні провадження щодо шпигунства на користь спецслужб Росії та Білорусі.

Наприкінці лютого повідомлялося про обвинувальний акт, висунутий військовою прокуратурою Гданська проти росіянина, який кілька років шпигував у Польщі на користь російської розвідки. Чоловік проник у військові частини на північному сході країни та налагоджував контакти з солдатами, діючи в групах історичної реконструкції.

Залишити відповідь