Понеділок, 29 Квітня, 2024
Боротьба в тилуВійнаЕксклюзивНа фронті

ГУР організував потужний рух «Спротив Nації» на окупованих територіях – The Times.

#image_title

Українські партизани, відомі як «Спротив Nації» активно ведуть свій контрнаступ проти російських сил на окупованих територіях. Як пише Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA з посиланням на The Times, ці відважні люди, на яких невтомно полюють російські спецслужби, виконують небезпечні та таємні завдання, щоб завдати максимальної шкоди ворогу. Головне управління розвідки МОУ, яке створило і координує цю мережу, закликає українців максимально долучатися до цієї мережі прямо зараз, щоб посилити зусилля бригад на фронті.

Сьогодні ці чоловіки та жінки ведуть контрнаступ України з тилу ворога: підривають мости, знищують ланцюжки постачання, ліквідують колаборантів та визначають цілі для британських ракет Storm Shadow, випущених українськими пілотами. Менш сміливі або менш здатні також відіграють свою роль: малюють графіті щодо російських військ, розкидають шипи для шин по маршрутах постачання та таємно надсилають звіти про їх переміщення.

Вони дуже засекречені й на них невпинно полюють російські спецслужби, але разом з військовою розвідкою України, ГУР, вони погодилися розповісти The Times про свої місії в надії завербувати більше членів перед основним штурмом.

– йдеться в матеріалі.

“Зараз настав час максимальних зусиль”

“Допомога нашим військам у контрнаступі, щоб повернути наші території, є нашим пріоритетом”, – сказав Гонта. «Це правильний час для нас, щоб докласти максимум зусиль, ми намагаємося завдати ворогу максимальної шкоди, щоб хлопцям на фронті було легше жити».

Деякі дії – це місяці в плануванні. 21 червня диверсійна група підірвала залізничне перехрестя глибоко в окупованому Криму, поблизу міста Феодосія, знову розірвавши залізничне сполучення півострова з Росією після минулорічної атаки на Керченський міст.

“Ми підготували його до контрнаступу”, – сказав Гонта, додавши, що організація зайняла три місяці й акція була проведена саме тоді, коли Київ активізував зондувальні атаки механізованих бригад на фронті. 

Гонта – капітан розвідувальної роти полку «Азов». Важко поранений у міських боях під час запеклої оборони Маріуполя зі своїм підрозділом, Гонта застряг у тилу ворога, але його підтримували доброзичливі місцеві жителі, які таємно перевозили його від будинку до будинку, поки він не зміг одужати.

Починаючи з цієї мережі добрих цивільних осіб, Гонта з того часу розвиває свій партизанський рух. Це одна з багатьох груп в на окупованій території України.

«Ми хочемо максимально нашкодити ворогу, зменшити частину його можливостей на передовій, порушити логістику, зламати бойовий дух, дати відчуття незахищеності».

Операція «Дмитро» зайняла ще більше часу. Російські вербувальники приділили молодій людині з Донбасу мізерну увагу в той спекотний літній день минулого року. Вони поставили кілька запитань про його недовге життя на сьогодні, записали його особисті дані. У нього не було ні кримінального минулого, ні публічних записів про будь-яку ідеологію. Вони вручили йому бланк з інструкцією з’явитися на чергування перед базовою підготовкою, через кордон в Ростові-на-Дону. Просто ще один донбаський хлопчик для м’ясорубки.

Але Дмитро був іншим. Після восьми років життя під російською окупацією перехід від гібридної війни до повномасштабного вторгнення дав йому шанс розвіяти своє зачарування підтримуваною Кремлем мафією, яка контролювала його місто, викрадаючи підприємства та демонтуючи цілі галузі промисловості для продажу у Росію.

Побиття були звичайним явищем у частинах Донбасу, контрольованих сепаратистами, з 2014 року, але повномасштабне вторгнення відкрило нову дикість, з поширеними повідомленнями про зґвалтування, тортури та розчленування.

“Це історія Індіани Джонса”

Використовуючи зашифровані повідомлення у Telegram, Дмитро відповів на український заклик до партизанів боротися з російськими окупантами на окупованих територіях. Це була небезпечна, потайна робота, без слави або оплати, крім дивного переказу криптовалюти за обладнання. Все інше видало б його окупантам. Інструкції, місцезнаходження схованок зі зброєю та відеоінструкції щодо створення вибухівки надсилатимуться через Telegram. Він був один.

«Ці люди на окупованих територіях йдуть на неймовірний ризик, але ми не можемо дати їм ні медаль, ні подарунок, ні офіційну зарплату. Тепер вони думають, що вони одні”, – сказав Хмель, український розвідник ГУР, який брав участь в операції. «Після цього інтерв’ю вони зрозуміють, що люди на Заході читають про них, пам’ятають про них. Вони зрозуміють, що у нас є друзі».

Дмитро пройшов перевірку ГУР і зарекомендував себе як здібний оператор, легко проходячи завдання початкового рівня: написання графіті та підпал транспортних засобів, позначених провоєнним знаком «Z». Незабаром він був пов’язаний кров’ю через «ліквідацію» чиновника-колаборанта. Візитівка «Спротив Nації» містить стару емблему полку «Азов»: стилізований тризуб, символ України, над козацьким символом «Ідея нації», логотип, суперечливий через його схожість з Вольфсангель, який використовується ультранаціоналістичними групами. Росія намагалася використати цей символ як доказ нацистської ідеології, змусивши полк «Азов» відмовитися від нього минулого року на користь простого тризуба.

“Його легенда була хорошою – він був звичайним хлопчиком з Донбасу з роботою, без будь-якої проукраїнської історії та видатних деталей у своїй біографії – тому Гонта попросив його приєднатися до російської армії”, – сказав Хмель.

“У нього було два місяці ґрунтовної підготовки [з росіянами] в Ростові-на-Дону, потім новобранців перевели назад на Донбас на базу, де їм призначать різні підрозділи. У цей момент вони були за один-два тижні до бою з нашими хлопцями. І вони були в радіусі дії наших ракет Himars».

Дмитро повідомив ГУР, що на базі знаходяться високопоставлені офіцери, в тому числі полковники. За його словами, ціль була дуже значною.

“Він надіслав нам повідомлення і координати, але проблема полягала в тому, що він також повинен був бути на станції. Тому він надіслав нам свої координати, у нього не було вибору — він знав, що ми завдамо удару, але він не знав, коли й куди прийдуть Himars. Коли почалася атака, ми втратили з ним зв’язок”, – сказав Хмель, похитавши головою.

І все ж Дмитро вижив. Через три дні він зв’язався з ГУР з російського польового госпіталю. Він сказав їм, що його поранено, але він одужає. Знаючи, що Himars вдарять, він покинув базу, як тільки перша ракета врізалася в неї кілька тижнів тому, знищивши інших товаришів-новобранців. Вибух однієї з наступних ракет зачепив його, але він встиг відбігти на достатню відстань між собою та зоною удару, щоб уникнути важкого поранення.

“У нас були важкі розмови з Гонтою про цю місію, ми не знали, коли ми вибрали його, як саме ми будемо його використовувати. Але коли він сказав нам, що буде в цей момент, це був величезний шанс. Ми думаємо, що ми знищили там від 60 до 100 російських солдатів”, – сказав Хмель, пожартувавши, що Дмитро хороший солдат і, ймовірно, буде просуватися по службі у російській армії. Є й інші партизани, зайняті проникненням в російську армію, яка також відчайдушно потребує новобранців, сказав він.

Це історія Індіани Джонса. Це про ризик і адреналін, і коли ти хочеш вбити ворога, зростаючи в нашій мережі, хочеться здивувати себе.

«Всі українці мають допомогти»

Партизани Гонти розділені на меншу групу, яка проводить найнебезпечніші операції, і більш ширшу базу підтримки, яка забезпечує розвідку і підпал машин, в тому числі 27 за останній місяць, сказав Хмель. Іноді їх цілі набагато більші, а результати вражаючі.

2 червня в окупованому приморському місті Бердянськ чоловік у цивільному вислизнув зі свого офісу, щоб прогулятися біля моря, випити кави та сигарети. Помітивши групу контрспостереження ФСБ російських спецслужб, припарковану біля порту, він рушив уздовж набережної у зворотному напрямку. Було прикро, що він не бачив цілі, про яку повідомляв, — 50-метрового балкера, завантаженого боєприпасами, — але він добре бачив порт, де він розвантажувався.

Він зробив паузу і сховав телефон. Його відео пропустило крилату ракету Storm Shadow, але зафіксувало її наслідки — потужний вибух і хмару у формі гриба. Ракета була в ціль, повідомив він через Telegram-канал, і покинув місце події.

Кожна така акція збереже життя солдатів під час головного штурму контрнаступу, заявили в ГУР, закликаючи більше українців приєднатися до національного спротиву.

«У нас є унікальний момент для збору активних людей на окупованих територіях, він має бути зараз. Контрнаступ триватиме не один тиждень: він буде важким, він триватиме до осені”, – сказав Хмель.

Всі українці повинні допомогти нашим воїнам звільнити нашу країну, це не відповідальність якихось полковників чи бригад. Це робота всіх українців цього літа, щоб зробити контрнаступ успішним.

Залишити відповідь