Середа, 15 Травня, 2024
Світ

Німці заохочують уряд посилювати обороноздатність країни

Однак понад 60 відсотків респондентів вважають, що ця зміна поки що не помітна в стані німецької армії, передає Польське радіо.

Більше двох третин німців висловлюються за посилення озброєння своєї країни. Згідно з опублікованим опитуванням це діаметральна зміна мислення у Німеччині. 

68 відсотків респондентів відповіли «так» на запитання: «Чи підтримуєте ви підвищення обороноздатності країни?». Результат, який не викликав би особливих емоцій в інших країнах регіону, свідчить про революцію в німецькому підході до озброєння. До агресії російських військ в Україні два роки тому німці були радше пацифістами.

Стриманий підхід до теми зброї та армії пояснювався ще живою пам’яттю про лихо, заподіяне іншим народам під час Другої світової війни, та усвідомленням того, що сусіди ще пам’ятають про це. Слова канцлера Олафа Шольца в лютому 2022 року про історичну необхідність змінити уявлення про оборону країни започаткували зміни.

Однак понад 60 відсотків респондентів вважають, що ця зміна поки що не помітна в стані німецької армії та закупівлі зброї. Вчора під час зустрічі з прем’єр-міністром Дональдом Туском канцлер Олаф Шольц запевнив, що Німеччина цього року витратить два відсотки ВВП на оборону та діяльність НАТО.

Сьогодні про Бундесвер позитивно відгукується менше половини респондентів. Два роки тому більше половини німців мали позитивну думку про німецькі збройні сили.