Понеділок, 29 Квітня, 2024
ВійнаВійськові злочинціКриміналРуzкій мірУкраїна

Перед судом постане російський агент “Лексус”, який шпигував для ФСБ на кордоні

На Харківщині судитимуть за державну зраду російського агента під псевдонімом “Лексус”, який передавав ворогу інформацію про оборонні позиції українських військ на кордоні з Росією, передає Українська правда.

Джерело: Харківська обласна прокуратура

Дослівно: “Обвинувачений надсилав ворогу інформацію про місцезнаходження  українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської територіальної громади, ставлячи відповідні відмітки на гугл-мапах. Також він “зливав” представнику ФСБ РФ місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції України поблизу кордону з РФ”.

Деталі: За даними слідства, у липні 2022 року представник ФСБ РФ через месенджер звʼязався з мешканцем Вовчанська та запропонував йому співробітництво.

За грошову винагороду зловмисник надсилав ворогу інформацію про місцеперебування українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської територіальної громади.

У цілях конспірації фігурант обрав собі оперативний псевдонім “Лексус”. Також чоловік корегував ворожий вогонь, “звітуючи” про наслідки обстрілів з боку Росії. 

За даними прокуратури, намагаючись продемонструвати свою користь для ворога, обвинувачений встиг вчинити 35 епізодів злочинів.

Правоохоронці затримали зловмисника в листопаді 2023 року. Під час обшуків у нього знайшли телефон, в якому було листування з російським куратором.

За клопотанням сторони обвинувачення чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Обвинуваченому загрожує довічне позбавлення волі.