Понеділок, 10 Червня, 2024
ПолітикаСвіт

Джо Байден до конгресменів: несхвалення пакету допомоги для України буде грою на руку путіна

epa11148750 King Abdullah II of Jordan (L) listens as US President Joe Biden delivers remarks during a press conference following their meeting at the White House in Washington, DC, USA, 12 February 2024. US President Biden is hosting King Abdullah II of Jordan to discuss the ongoing situation in Gaza and Israel, and humanitarian assistance in the region. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL Dostawca: PAP/EPA.

Президент США закликав республіканців у Палаті представників негайно підтримати схвалений Сенатом пакет допомоги для України. «Підтримати законопроєкт про фінансування України означає протистояти Путіну, сказав Байден, а виступати проти нього – грати на руку путіну», – сказав Байден, виступаючи перед американськими конгресменами, передає Польське радіо.

Президент Джо Байден закликав Палату представників негайно підтримати схвалений Сенатом пакет допомоги союзникам США, включаючи Україну. Під час виступу в Білому домі Байден висловив упевненість, що більшість членів Палати представників підтримають пакет. Американський президент США закликав спікера Палати представників не піддаватися тиску Дональда Трампа і невеликої меншості і поставити проєкт на голосування:

«Я звертаюся до республіканців у Палаті представників: ви повинні вирішити, чи ви за свободу, чи за терор і тиранію, чи ви з Україною, чи з путіним, чи ви з Америкою, чи з Трампом».

Джо Байден також заявив, що заява колишнього президента США Дональда Трампа про те, що він не буде захищати членів НАТО, які не виконують свої фінансові зобов’язання перед росією, є «небезпечною, шокуючою та антиамериканською».

Він попередив, що несхвалення Палатою представників пакета допомоги Україні буде «грою на руку путіну».

Байден теж наголосив, що, на відміну від Дональда Трампа, поки він є президентом, він захищатиме кожен квадратний сантиметр території НАТО.

Американський лідер теж підкреслив, що ухвалення законопроєкту допоможе Україні поповнити запаси техніки і таким чином захиститися від дій путіна:

«Ми всі чуємо жахливі історії останніх тижнів. В українських військових закінчуються артилерійські снаряди, українські підрозділи змушені економити боєприпаси, аби  могти оборонятися. Українські родини хвилюються, що черговий напад росії назавжди занурить їх у темряву або ще гірше. Цей законопроєкт посилає чіткий сигнал українцям, нашим партнерам і союзникам по всьому світу. Америці можна довіряти, на Америку можна покластися, Америка виступає за свободу».

Законопроєкт про зовнішню допомогу, ухвалений Сенатом США, включає 60 мільярдів доларів на підтримку України, 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, 5 мільярдів доларів для Тайваню, 9 мільярдів доларів для гуманітарної допомоги палестинцям у секторі Гази та 2,5 мільярда доларів для відсічі проіранським хуситам в Червоному морі.