Понеділок, 29 Квітня, 2024
В окупаціїВійнаЕкологіяРуzкій мірУкраїна

У Криму масово гинуть дельфіни, але окупанти не бачать у цьому проблеми

У тимчасово окупованому Росією Криму спостерігається масова гибель дельфінів, але російські природоохоронні органи стверджують, що немає підстав для хвилювання. Так, лише протягом березня було зафіксовано понад півсотні випадків викидів дельфінів, але пік очікується у квітні та травні, передає OBOZ.UA.

Про це редакції Крим.Реалії розповів один із кримських екоактивістів, чия особа залишається невідомою з міркувань безпеки. З цього питання активіст отримав відповідь від російського органу з охорони природи.

В Інституті проблем екології та еволюції ім. О.М. Северцова Російської академії наук, стверджуєть, що популяція всіх трьох видів дельфінів у Чорному морі знаходиться у “стабільному” стані. За висновками російських вчених, загибель дельфінів переважно має “природні причини”, і самостійних масових викидів “ніколи не було зафіксовано”.

“Може, раніше ніколи не спостерігалося такого, але тепер триває повномасштабна війна з усіма негативними наслідками, у тому числі для дельфінів. Лише за останній тиждень березня у Криму виявлено понад 20 мертвих дельфінів. Поки кримчани в соціальних мережах б’ють на сполох, влада ніяк не реагує на те, що відбувається, може, тому, що чудово знають справжню причину?” – заявив активіст.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що Біля берегів Криму масово гинуть дельфіни. Протягом квітня минулого року, за даними російських ресурсів, на узбережжі окупованого півострова, а також неподалік Новоросійська, Сочі, Геленджика та Анапи зареєстровано загибель понад сотні особин. Однак згідно з науковими розрахунками, кількість загиблих дельфінів може перевищувати тисячу.