Понеділок, 29 Квітня, 2024
В КиєвіВ регіонахПодії

У Биківні під Києвом вшанували пам’ять жертв Катинського розстрілу

Посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи наголосив, що Биківня є символічним місцем, значення якого зросло після початку російської агресії проти України, передає Польське радіо.

У Биківні під Києвом вшанували пам’ять жертв так званого українського Катинського списку. Місце масових поховань поляків у День пам’яті жертв Катинського розстрілу відвідали польські дипломати із Києва.

Польську делегацію на місці сталінських злочинів очолив посол Ярослав Ґузи. Як наголосив він в інтерв’ю Польському радіо, Биківня є символічним місцем, значення якого зросло після початку російської агресії проти України. Ярослав Ґузи додав, що це частина історичної низки подій, які пережили поляки та українці у відносинах з росією. І особливо це відчувають українці останнім часом.

«Це росія, яку можна назвати імперією зла. Тоді вона була в образі радянського союзу, сьогодні це росія путінська, але це той самий досвід, який ми проживаємо і пам’ять про це місце про ті події тут багато нам пояснює про те, що відбувається сьогодні», – говорить Посол.

Ярослав Ґузи підкреслив, що це знання, які потрібно передавати молодим поколінням і, за його словами, друзям із Заходу.

У Биківні поховано майже 3,5 тисячі поляків, убитих під час Катинського розстрілу, а також понад 100 тисяч жертв сталінських репресій. Поляків з Катинського списку вшановує польський військовий цвинтар, відкритий у 2012 році.