Понеділок, 29 Квітня, 2024
ПодіїПолітикаСвіт

Останнє китайське попередження: чи вдасться Шольцу переконати Сі Цзіньпіна відмежуватися від Путіна

Канцлер Німеччини відвідає Китай, в якому бачить одночасно і партнера, і суперника. Принаймні саме про це йдеться в стратегії уряду ФРН щодо КНР, ухваленій влітку 2023 року.

Цей візит стане найдовшою закордонною поїздкою Шольца до однієї країни з моменту його вступу на посаду канцлера у грудні 2021 року. Триденна програма містить зустріч із Сі Цзіньпіном. Основні теми розмови – економіка, російсько-українська війна та ситуація навколо Тайваню.

Німеччина з початку війни заявляє про наміри зменшити китайський вплив на свою економіку, але Шольц їде до Китаю з великою діловою делегацією, натякаючи, що війна війною, а торгівля за розкладом. Шольц так відчайдушно намагається переконати Пекін у дружбі, що навіть зареєструвався у TikTok – соцмережі, яку все більше звинувачують у просуванні китайського впливу.

Звісно, канцлер “висловить занепокоєння щодо підтримки Китаєм Росії”, закликає приєднатися до мирного саміту у Швейцарії. Але Китай є надважливим торговим партнером ФРН, яка потребує його ринку, тому на більше сподіватися не варто.

Про те, чого чекати від візиту канцлера Німеччини до Китаю – у матеріалі OBOZ.UA.

Німецька потреба у китайському ринку

ФРН – найбільший торговий партнер КНР у Європі. Товарообмін між ними досягає таких показників, як між Китаєм та Францією, Італією і Великою Британією, разом узятими.

У китайській стратегії Німеччини наголошується на необхідності зменшення економічної залежності від КНР, проте ідею розриву зв’язків між двома економіками уряд Шольца категорично відкидає. Мовляв, у всьому винна глобалізація, яка робить національні економіки більш взаємозалежними, ніж раніше. Тому підтримка Китаєм Путіна, звісно, погана справа, та привабливість КНР через її величезний ринок залишається, а німецький бізнес, як і раніше, вважає його надважливим.

Сьогодні Берлін, з одного боку, прагне зменшити свою залежність від цієї країни, ґрунтуючись на уроках, які було отримано із залежності від російського газу та інших енергоресурсів РФ. З іншого, на жаль для Німеччини, їй все ще потрібен Китай, який залишається надзвичайно важливим для її промисловості, особливо для автовиробників, що мають кілька спільних підприємств з китайськими партнерами на найбільшому у світі автомобільному ринку. Торік прямі німецькі інвестиції в КНР зросли до рекордних 11,9 млрд євро, що свідчить про те, що компанії продовжують вкладати гроші у країну, яку Берлін називає “системним конкурентом”.

Для німецьких компаній, таких як Siemens і Volkswagen, ця країна зараз є опорою їхнього глобального бізнесу. Тільки на Китай припадає близько 50 відсотків світових продажів автомобілів VW. Ще один приклад – найважливіший нинішній тренд, перехід на альтернативні джерела енергії. Так от, 87 відсотків сонячних батарей у Німеччині імпортуються з Китаю.

Тому не дивно, що канцлера під час цього візиту будуть супроводжувати представники провідних корпорацій ФРН. Серед них – керівники Siemens, Mercedes-Benz, Merck KGaA, BMW, Bayer, Thyssenkrupp.

Україна буде темою переговорів

Окрім обговорення проблем економічного співробітництва, очікується, що в ході зустрічей із найвищим керівництвом КНР Шольц порушить питання контактів Китаю з Росією, зокрема підтримки Пекіном російської економіки та армії. А занепокоєння є від чого виказувати.

Наприклад, за даними розвідки США, “Китай збільшив продаж РФ верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, своєю чергою, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння. У 2023 році близько 90% російської мікроелектроніки надходило з Китаю. Майже 70% імпорту верстатів припадає на Китай. Китайські та російські підприємства також працюють над спільним виробництвом безпілотних літальних апаратів на території РФ, а китайські компанії, ймовірно, постачають нітроцелюлозу, необхідну для збройового виробництва. Пекін також працює з Росією над покращенням її супутникового та іншого космічного потенціалу для використання в Україні”.

Перед початком свого візиту Шольц зазначив, що не очікує швидкого завершення загарбницької війни проти України, і висловив бажання побачити на саміті миру у Швейцарії Китай.

Також німецький канцлер зазначив, що українська тема буде важливою частиною дискусій, адже саме Китай може дати зрозуміти Путіну, що ця безглузда імперіалістична війна має бути закінчена.

Здається, на сьогодні склалася доволі парадоксальна ситуація. З одного боку, ЄС вважає, що зацікавленість Китаю в економічних контактах з ним може допомогти вплинути на його позицію щодо російсько-української війни та умов миру. З іншого, Китай також вважає, що зацікавленість Європи в економічних контактах з ним може допомогти європейцям усвідомити, що вони не мають погоджуватися з американським баченням закінчення російсько-української війни і повинні погодитися з російсько-китайським баченням заради збереження власного економічного потенціалу, який постраждав за час війни.

Треба переконати Китай справити вплив на Росію

“Візит Шольца до Китаю є важливим фактором, адже будь-які контакти країн Заходу з керівництвом КНР у сьогоднішніх геополітичних реаліях – завжди знакова подія для світу та України з усіх позицій” – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив український дипломат Ігор Долгов, який очолював посольства України в ФРН, Туреччині, Бельгії та Грузії, місію України при НАТО, був заступником міністра закордонних справ України та заступником міністра оборони України.

“Китай є великим торговим партнером для провідних економік Євросоюзу, якими є Німеччина і Франція. Саме тому Шольц розпочне свій візит з економічної частини. Безумовно, з початку російського повномасштабного вторгнення всі контакти з Китаєм не оминають тему війни в Україні та відносин КНР з РФ. У цьому зв’язку, на мій погляд, добре, що Шольц матиме переговори з керівництвом Китаю після візиту Лаврова і напередодні зустрічі Путіна із Сі Цзіньпіном. Оскільки це чергова нагода обговорити питання, які не дуже прийнято пускати в публічний простір, особливо коли ми говоримо про відносини з Китаєм, який дуже стримано ставиться до будь-яких коментарів власної позиції з того чи іншого питання”, – зазначив Ігор Долгов.

На думку дипломата, головний зміст політичної частини контактів з керівництвом Китаю, безумовно, не тільки донести стурбованість лідерів провідних країн світу щодо безпекової ситуації в Європі, а також російської агресії. Головне у цьому напрямку – намагатися переконати Китай справити необхідний вплив на РФ, щоб агресія припинилася і мирні переговори, про які всі багато говорять, все ж таки відбувалися з урахуванням позиції України.

“Завдяки тісній співпраці зі Швейцарією вже погоджено дату саміту миру. Безумовно, для всіх учасників, не тільки для України, висловлення позицій великих держав, які є ближчими до Росії, ніж країни Заходу, є важливим фактором. Тому й Індія, і Китай, і Бразилія, які входять у БРІКС, а також інші важливі впливові країни Близького Сходу, Азії, Латинської Америки та Африки нам потрібні для того, щоб вони підтримали Формулу миру на саміті.

На мій погляд, в інтересах Китаю бути присутнім у Швейцарії, аби мати інформацію з місця подій, а не постфактум із преси чи від інших учасників. Тому будемо сподіватися, що цей візит стане черговою ланкою процесу залучення Китаю до участі у саміті. Ще раз зазначу, кожен контакт на високому рівні є важливим для України. Чим більше їх буде, тим краще, оскільки ми знаємо, що позиція наших партнерів є сприятливою для нас, і вона буде доведена до лідера КНР. У цьому, безперечно, є позитивний момент візиту Шольца, адже це можливість віч-на-віч обговорити базові та принципові речі”, – констатував Ігор Долгов.