Понеділок, 13 Травня, 2024
ЕкологіяСвіт

«Планета проти пластику» — цьогорічне гасло Весвітнього дня Землі

epa11288004 A general view of plastic bottles filled with clean drinking water in Bangalore, India, 19 April 2024. Bangalore is facing a steep water crisis due to a severe drought. Borewells in many areas of the city dried up, leaving residents dependent on water tankers. The Bengaluru Water Supply and Sewerage Board (BWSSB), the government body responsible for supplying drinking water to the city, said the situation was manageable in central areas but more serious on the city's outskirts. EPA/JAGADEESH NV Dostawca: PAP/EPA.

«Торік в усьому світі було виготовлено понад 500 мільярдів поліетиленових пакетів, тобто один мільйон пакетів за хвилину», — читаємо на офіційному сайті Дня Землі 2024. Термін придатності такого пакета — кілька хвилин, а час його розкладання — може становити до 400 років, передає Польське радіо.

У понеділок, 22 квітня, наша планета відзначає своє свято – Всесвітній день Землі, заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2009 році.

Як наголосив речник Головної інспекції охорони довкілля Мацей Карчинський, ця установа в Польщі відповідає за моніторинг стану води, ґрунту, повітря та окремих видів тварин:

«Ми здійснюємо широкий природоохоронний нагляд. Цього року ми говоримо про пластик, який, на жаль, нас супроводжує, і ми є прихильниками заміни його натуральними матеріалами».

Також інспекція проводить перевірки транспортування та зберігання відходів, дедалі частіше використовуючи дрони:

«Інспектуємо суб’єкти господарювання, перевіряємо дотримання ними природоохоронних норм, співпрацюємо з поліцією та прокуратурою у боротьбі з екологічними злочинами. І це заради довкілля для нинішніх і майбутніх поколінь».

Гасло цьогорічного святкування Дня Землі – «Планета проти пластику». «Минулого року в усьому світі було виготовлено понад 500 мільярдів поліетиленових пакетів, тобто один мільйон пакетів за хвилину», — читаємо на офіційному сайті Дня Землі 2024. Термін придатності такого пакета — кілька хвилин, а час його розкладання — може становити до 400 років.