Неділя, 19 Травня, 2024
ПодіїПолітикаСвіт

Угорщина хоче прискорити розширення ЄС, але не бачить там України

Окрім Молдови та Західних Балкан, Угорщина хотіла б прискорити процес вступу Грузії, але критикує початок переговорів з Україною, передає Польське радіо.

Серед найважливіших цілей головування Угорщини в Раді ЄС, яке розпочнеться 1 липня, буде прискорення розширення Євросоюзу. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Однак, тут не йдеться про Україну. Петер Сійярто відзначив дуже добрі темпи підготовки Молдови. У найближчі місяці Угорщина підготує 50 молдовських експертів з питань ЄС, додав Сійярто.

Також уряд в Угорщині вже тривалий час наголошує на необхідності розширення ЄС, передусім країнами Західних Балкан.

Окрім Молдови та Західних Балкан, Угорщина хотіла б прискорити процес вступу Грузії, але критикує початок переговорів з Україною.

«Швидкий вступ України не в інтересах Угорщини чи ЄС», — заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у середині грудня.

«Наша позиція чітка: результати країн-кандидатів повинні оцінюватися індивідуально», — зазначив Сійярто в понеділок, 6 травня. За його словами, «результати Молдови не можна пов’язувати з результатами будь-якої іншої країни-кандидата».

У середині грудня 2023 року Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови, а також надати Грузії статус країни-кандидата. У березні Європейська рада вирішила почати переговори з Боснією і Герцеговиною.

Нагадаємо, після прийняття у другому читанні так званого закону про «іноземних агентів» у Грузії, який вважають копією російського такого ж закону, Євросоюз та США заявили, що це не сприятиме євроінтеграції Грузії.