Понеділок, 20 Травня, 2024
ПодіїСвітУкраїна

У Сеймі Польщі розглядають поправки до Закону про допомогу громадянам України

У Сеймі відбулося перше читання поправок до цього закону, передає Польське радіо.

Подовження тимчасового захисту, припинення екстреної фінансової допомоги та спрощення доступу до медичної допомоги – такими є деякі положення змін до Закону про допомогу громадянам України. У Сеймі відбулося перше читання поправок до цього закону.

Проєкт поправок представив заступник очільника Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацєй Дущик. Він зазначив, що одним з елементів нових положень також буде запровадження обов’язкового навчання дітей з України.

«За нашими оцінками, приблизно 50-80 тисяч українських дітей, які перебувають у Польщі, не ходить насправді до жодної школи. Правда, є обов’язок відвідувати онлайн-заняття в українській школі. Однак після чотирьох років: спочатку – пандемія, пізніше – війна в Україні, – ми можемо сказати, що цей спосіб навчання є неефективним», – сказав він.

Українські діти шкільного віку будуть зобов’язані відвідувати школи у Польщі з наступного навчального року.

Поправки також скасовують обов’язок отримання дозволу на роботу для громадян України, які вже мають посвідку на проживання. Вони також дозволять анулювати дозвіл на проживання з міркувань безпеки.

Про підтримку поправок до Закону про допомогу громадянам України заявили всі фракції урядової коаліції, включно з представником фракції «Громадянська коаліція». Артур Ярослав Лонцкі сказав, що ці законодавчі зміни в інтересах Польщі.

«В інтересах Польщі зробити так, аби громадяни України могли подаватися на дозвіл на тимчасове перебування, тому що це дає їм можливість відчути, що їх життя нормалізується, в них та в їхніх родин є перспективи. Запропоновані зміни також продовжують термін дії тимчасового захисту до 30 червня 2025 року. Це дасть можливість ефективно і без створення додаткових проблем для адміністративних органів зареєструвати громадян України, що отримуватимуть дозвіл на тимчасове проживання», – зазначив політик.

Фракція «Конфедерації» заявила, що виступає проти поправок. Тепер проєкт змін до закону розглядатиме парламентський Комітет внутрішніх справ та управління.