Понеділок, 17 Червня, 2024
ПодіїУкраїна

Чому форум російської опозиції у Львові – не зрада

23 травня у Львові відбувся Форум російської опозиції на підтримку України, який організував фонд «24.02» (створений дружинами бійців легіону «Свобода Росії»), повідомляють українські медіа. У заході взяли участь понад 40 учасників від різних опозиційних обʼєднань, колишній депутат держдуми рф Ілля Пономарьов, екоактивістка Євгенія Чирікова, адвокат та журналіст Олексій Барановський, представники всіх трьох добровольчих батальйонів, які воювали на боці України. Також участь взяли представники Офісу Президента України та Верховної Ради. У резолюції, яку ухвалили за підсумками форуму, учасники заявили про підтримку Формули миру, передає ЗІФ.

Захід відбувся в умовах секретності, із обмеженим представництвом медійників. Кілька цікавих думок про нього висловив на своїй ФБ-сторінці український журналіст Андрій Яніцький.

По-перше, такий захід не міг відбутися без сприяння української влади та спецслужб: цих людей без погодження просто не пропустили б через кордон. Тобто захід був запланований, проходив під контролем відповідних українських органів і є частиною більшої стратегії щодо росіян.

По-друге, це був чіткий інформаційний сигнал назовні, нашим західним партнерам: українці – цивілізовані раціональні люди, не засліплені ненавистю, не нацисти – за етнічним принципом людей не поділяють. На Заході до ідеї кенсельнути всіх росіян ставляться з великим нерозумінням, а тут ще російський наратив про травмованих війною українців-русофобів. Одним фактом проведення цього заходу і саме у Львові (найбільш демонізованому російською пропагандою місті) зруйновано.

По-третє, влада продемонструвала, що вміє переступити через емоції та вступити у перемовини з російською опозицією, навіть попри можливу шкоду для свого рейтингу всередині країни.

По-четверте, я вже прочитав, що на тому форумі зустрілися як неозброєні російські опозиціонери, так і росіяни, які воюють у складі ЗСУ. Раніше політична російська опозиція уникала контактів з озброєними російськими добровольцями, які воюють на боці України. Тепер це все більше схоже на якусь координацію зусиль.

По-п’яте, цей російський елемент вкрай потрібен для приборкання росії. Українські військові навряд будуть діяти безпосередньо на території супротивника без згоди західних партнерів, принаймні не регулярні війська. Ми ж не агресори і не окупанти. А ось підрозділи РДК, «Свободи Росії», «Сибірського батальону» та інші групи цілком можуть йти та звільняти свою країну від диктатури. І чим більше «політичних опозиціонерів» підтримають такий сценарій, тим більше в цих підрозділах буде людей та зброї, розвідувальної інформації, фінансової підтримки.

АПД. Росіяни там і формулу миру Зеленського підтримали, виявляється.

PS.

Ну і дуже цікаво спостерігати за реакцією мера Львова Андрія Садового. Він так щиро дивується росіянам у місті. Водночас ЛИШЕ ЗА СЬОГОДНІ (23 травня – ЗІФ) на ютуб-каналі 24 його дружини вийшли інтерв’ю з такими росіянами:

– Ігор Яковенко,

– Володимир Осєчкін,

– Сергій Жирнов,

– Сергій Асланян,

– Володимір Мілов,

– Майкл Накі.

Це без російськомовних українців та ізраїльтян.