Середа, 26 Червня, 2024
Економіка

В Україні та світі дорожчає соняшникова олія через обмежену пропозицію

У травні законтрактовано 620 тонн української соняшникової олії на експорт, який відбувається дуже швидкими темпами, проте у липні-серпні темпи експорту можуть сповільнитися.

Про це повідомляє ВАР, передає Укрінформ.

“Ціни на соняшникову олію зростають через обмежену пропозицію на світовому ринку. Основними виробниками соняшникової олії у світі є Україна та РФ. Росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція є обмеженою. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію. Закупівельна ціна на соняшник в Україні перевищила 18 тисяч гривень за тонну, і заводи готові купувати його навіть за високими цінами через низький рівень запасів. Відновлення роботи портів у березні-лютому призвело до значного зменшення запасів соняшнику, що також впливає на зростання цін”, – йдеться в повідомленні.

Переробні заводи працюють з мінімальним прибутком в очікуванні нового сезону олійних культур.

“Поточні ціни часто приносять заводам мінімальний прибуток або навіть збитки, але їхня головна мета – підтримувати роботу до початку сезону ріпаку, коли на переробку надійде новий врожай. На цьому тижні очікується подальше зростання цін на соняшник. Заводи продовжуватимуть купувати соняшник за наявними цінами, які коливаються в межах 18 100-18 200 гривень. До кінця тижня-початку наступного очікується, що закупівельні ціни досягнуть 19 тис. грн за тонну”, – прогнозують аналітики.

Як повідомляв Укрінформ, асоціація «Укроліяпром» прогнозує, що у сезоні 2023/2024 в Україні може бути вироблено до 5 млн т соняшникової олії, при цьому експорт може зрости до 4,7 млн т.