Вівторок, 30 Квітня, 2024
КіноКультураМистецтвоУкраїна

Гарет Джонс писав про Голодомор, а йому не вірили – виставка про журналіста

“Я насмілився кинути на підлогу шматок зчерствілого хліба. Кулею селянин кинувся на підлогу та поглинув його. Те саме повторилося зі шкіркою апельсина”

   

Це уривок зі щоденника британського журналіста Гарета Джонса, який після своїх мандрівок Україною у 1933 році, першим розповів світу про Голодомор.

Виставка, присвячена щоденникам Гарета Джонса й інформаційній війні, яка велась тоді довкола Голодомору, відкрилась у галереї “Лавра” у Києві.

Експозиція розповідає, як у 1933 році молодий валлійський журналіст Гарет Джонс, попри всі заборони і застереження, наважився вирушити у села Харківської області, щоб на власні очі перевірити, чи правду говорять про голод у цих місцях.

“Я пройшов через безліч сіл і дванадцять колгоспів. Скрізь я чув плач: “У нас немає хлібу. Ми помираємо!”, – написав він у своєму щоденнику і на основі цих нотаток під своїм ім’ям опублікував прес-реліз про Голодомор в Україні.

Гарета Джонса вбили у 1935-му році за загадкових обставин під час подорожі до Монголії. Його вбивство досі не розкрито, хоча деякі історики припускають причетність до цього Радянського Союзу.

Життя Гарета Джонса і його пошуків інформації про Голодомор лягли в основу фільму “Гарет Джонс”, який знімають в Україні, і прем’єра якого має відбутися наступного року.

Залишити відповідь