Субота, 20 Квітня, 2024
ВійнаПолітика

Ватажок «ДНР» Захарченко загинув від вибуху в Донецьку: подробиці

Ватажок самоназваної «ДНР» Олександр Захарченко загинув унаслідок вибуху в центрі окупованого Донецька. Вибух стався в ресторані «Сепар», який розташований у двох кварталах від «адміністрації» Захарченка.

Інформацію Громадському повідомили у Службі безпеки України та у прес-службі Захарченка.

«Офіційно. Унаслідок терористичного акту загинув глава ДНР Олександр Захарченко, троє поранених… », — сказала прес-секретарка ватажка бойовиків Олена Алексєєва. 

За інформацією джерел Громадського серед співробітників моргу в окупованому Донецьку, тіло Захарченка станом на 19:20 до них доставили. 

Інформагентство «РИА Новости» з посиланням на джерела серед «посадовців» «ДНР» повідомляє, що Захарченко загинув унаслідок важкого поранення в голову, яке було несумісне з життям.

Від вибуху також постраждав голова «Міністерства фінансів республіки». Він у важкому стані, повідомив радник Захарченка Олександр Казаков. Двоє охоронців Захарченка дістали поранення, повідомили Громадському джерела видання «Новая газета». 

Пізніше в «ДНР» заявили, що внаслідок вибуху загинули двоє людей, ще 9 дістали поранення

Вибухівка в ресторані була замаскована під освітлювальне обладнання.


Ресторан «Сепар», де стався вибух Фото:Twitter Necro Mancer

Факт вибуху в центрі Донецька підтвердив заступник голови Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі Александр Хуг.

«Так, ми чули вибух у центрі Донецька буквально у 200 метрах від нашої резиденції. СММ ОБСЄ не може підтвердити факт загибелі пана Захарченка. Однак один із керівників збройних формувань підтвердив це Місії», — сказав Хуг.


Інформресурси бойовиків оприлюднили фото бронетранспортерів, які з’явилися в центрі окупованого Донецька

В СБУ розглядають 2 версії вбивства Захарченка: внутрішні, кримінальні конфлікти між бойовиками, або усунення спецслужбами Росії. 

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що за вибухом та вбивством Захарченка нібито стоїть «київський режим». Росія також вважає це терактом. У Слідчому комітеті Росії порушили справу про «міжнародний тероризм» через вбивство Захарченка. А Путін назвав вбивство Захарченка дестабілізацією і звернувся до жителів Донбасу. 

Через загибель Захарченка у самоназваній «ДНР» оголосили надзвичайний стан та закрили виїзд з Донецька.

Крім того, так звана влада «ДНР» закрила всі блокпости, зокрема пункти пропуску на російському кордоні і на адмінкордоні з «ЛНР».

У Донецьку затримали підозрюваних в замахуна Захарченка — це нібито «українські диверсанти», повідомляє «Интерфакс» з посиланням на джерела серед силовиків «ДНР»: «Затримано кілька людей, українські диверсанти і пов’язані з ними особи, які підозрюються в причетності в замаху на главу республіки». 

Речниця СБУ Олена Гітлянська в коментарі Громадському не підтвердила інформацію про затримання нібито «українських диверсантів». Також це поки не підтвердила і прес-секретарка Захарченка Олена Алексєєва: «Поки у мене немає такої інформації».

Через загибель Захарченка у самоназваній «ДНР» терміново скликали засідання так званої ради міністрів. Виконувати обов’язки глави бойовиків тимчасово буде Дмитро Трапєзніков, один із заступників Захарченка. 

Залишити відповідь