Вівторок, 23 Квітня, 2024
ІсторіїМистецтво

Чому мінімалізм — найкращий стиль життя?

Ми всі любимо речі. З радісним відчуттям мчимо додому з новою коробкою. Гордою ходою йдемо по торговому центру з величезним паперовим пакетом. У ньому лежить неймовірна, нова, яка немає аналогів, річ. Приходимо додому. Не знімаючи взуття, не вимивши руки, ми з нетерпінням дістаємо покупку з пакету, тремтячими руками виймаємо з коробки… Так! Так, ось воно, щастя! Тепер у нас є новий статус, нові можливості, нове Я, подароване цією річчю..

Проблема лише в тому, що радість від покупки триває трохи менше, ніж час, витрачений мною на написання першого абзацу цієї статті. Ви будете сміятися, але я це зрозумів не так давно. Та й взагалі, гроші і відчуття, якщо їх відстежувати разом, — річ досить складна. Я більше двох років вивчав свої витрати, щоб виробити певну культуру споживання, яка, у свою чергу, вплинула на моє сприйняття життя в цілому. Мені це подобається. З великою ймовірністю Вам це не підійде. Але я все одно поділюся.

Хочу додати, що відстежувати всі свої витрати є сенс тільки для того, щоб зробити певні висновки за процентним співвідношенням повторюваних витрат. Планувати бюджет і обмежувати себе у витратах, я вважаю — згубний шлях. Простіше змінити своє ставлення до споживання.

Менше означає краще. Більшістю речей ми не користуємося. Не вірите? Загляньте в шафу чи комірчину. В один прекрасний момент я викинув/роздав все, до чого не торкався більше трьох місяців. У мене залишилося, якщо перерахувати, близько 300 предметів. Вони покривають всі мої потреби. Усі. Мої. Потреби. Коли я переїжджав, вони помістилися в чохол для велосипеда і велику сумку. Це зручно, друже!

Коли це перетвориться на гарбуз? Ми живемо в епоху агресивного маркетингу. Речі застарівають за час, поки ви стоїте в черзі за новітнім продуктом. Купуючи що-небудь, завжди в розумі прикидайте, наскільки швидко цей предмет застаріє і стане непридатним для використання. Новий телефон безнадійно застаріє за рік. Хороший комп’ютер — за 3-4 роки. Визначте для себе термін використання і потребу в заміні. Купуйте тільки те, що вам дійсно необхідно.

Річ — це ніколи не інвестиція. Я дуже сумніваюся, що мій блог читає хоч одна людина, яка знає, як інвестувати в речі. А якщо і читає — ці поради не для нього. Не думаю, що мій читач буде вкладати гроші в антикваріат, картини або навіть наддороге вино. Коли Ви щось купуєте, знайте: інвестувати в речі, якими користуєшся, — нерозумно. Будьте чесними з собою. Купуючи будь-який предмет, розумійте, що він несе збиток у розмірі сплаченої за нього ціни, а можливо, і стане постійною статтею витрат. Окупитися він може тільки підвищенням рівня комфорту від його використання або радістю від покупки.

Передчуття завжди сильніше радості від покупки. Це факт. Працює завжди. Омріяна нова рама з часом перетворюється в просто велосипед. На новий блискучий комп’ютер теж сідає пил. Все застаріває..

Оцінка ефекту. Цю пораду я можу впевнено дати кожному. Бажаний велосипед коштує 3000 євро. Ти можеш купити не такий крутий велосипед і на решту 2000 євро 3 рази з’їздити на тренувальні збори. Як думаєш, що сильніше вплине на твої результати? Любиш фотографувати? Ти можеш витратити 2000 доларів на новий фотоапарат і ще 3000 на оптику. А можеш купити просто непогану камеру і на решту 3500 доларів об’їздити 10 країн і зробити фотографії різних міст. Як думаєш, що збере більше лайків, друже?

Висновок. Я свято вірю, що у кожної людини є речі важливіші, ніж бажання нових покупок, які по суті своїй є непотрібними предметами. Я краще буду жити в квартирі з мінімумом меблів і з лампочкою на дроті замість люстри, а гроші витрачу на квиток в місце, де я ще не був. Усе найкраще створено в умовах обмежень. Майже без усього можна обійтися. Чим менше у тебе голова забита дурними питаннями про колір посуду і відтінку нової шафки, тим більше там місця для гарних думок.

Автор: Олександ Глаголев.

Залишити відповідь