Середа, 24 Квітня, 2024
Здоров'я

​​ Як побороти стрес: кроки до спокою

У мене сьогодні багато різних справ. І я відчуваю стрес. Знайомо? Тоді це чудова можливість попрактикувати навички боротьби з ним. Усі ми відчуваємо стрес, будь-хто може потонути в ньому, дозволити йому керувати своїм життям. Але можна використовувати стрес і для тренування — для навчання.

Ось, що я роблю сьогодні, щоб впоратися зі стресом.

  1. Розпізнаю його ознаки. Коли стрес наростає, відбуваються дві речі: гормони стресу наповнюють моє тіло, я починаю смикатися, метушитися, швидко перескакувати з одного завдання на інше. Це чіткий сигнал, що щось пішло не так. Тому перший крок мого методу — усвідомити, що я відчуваю перевантаження і мені потрібно зробити паузу.
  2. Роблю паузу і звертаю увагу. Я перестаю рухатися і помічаю, що відбувається зі мною, з моїм тілом. Просто сиджу без рухів і заглядаю в себе. Відчуваю стрес у тілі. Це ніби хвилі електрики, що біжать від голови і грудей до інших частин тіла. Треба просто помітити цей стан.
  3. Помічаю потребу в контролі. Відчуття перевантаження таке сильне тому, що я не відчуваю, що контролюю ситуацію. Коли я можу в кожен момент часу робити щось одне, коли справ у моєму списку розумна кількість, я відчуваю, що контролюю ситуацію. Це, зрозуміло, ілюзія. Я ніколи насправді не тримаю все під своїм контролем.

Я складаю списки, розробляю графіки, ставлю цілі, відстежую успіхи, несу відповідальність… Але насправді я лише блукаю у темряві, як і всі ми. Я не знаю до чого я рухаюся, у мене немає чіткого плану… Я просто намагаюся знайти шлях у невизначеному, неконтрольованому світі. Тому тепер я відмічаю цю потребу контролювати своє життя — і нічого не роблю. Просто спостерігаю за нею, визнаю її.

  1. Демонструю любов до себе. Я бачу цю потребу в контролі, відчуваючи стрес у тілі, але я не забуваю про любов до себе. Це як прикласти до серця теплу руку. А потім прикласти її до інших моїх частин, які відчувають стрес, які хочуть контролю. Це трохи розслабляє, зменшує тривогу.
  2. Звужую поле зору. Я не можу зробити все відразу. І я не можу зробити за день тисячу справ, які мені потрібно зробити. Я можу зробити лише кілька. Тому я складаю список, а потім вибираю з нього ті, які дійсно можу зробити сьогодні. Цей список виявляється занадто довгим, тому мені доводиться йог далі скорочувати. Тепер його можна виконати. А іншим я займуся, коли закінчу з цим маленьким списком.
  3. Зосереджуюся на чомусь одному. Усе, що я можу зробити — це одну справу. Я хочу зробити відразу сотню справ. Але можу зробити лише одну. Тому я вибираю найважливіше і зосереджуюся тільки на цьому.
  4. Розслабляюся і відчуваю мить. Я відчуваю напругу. Груди здавлює, шия напружена, руки і ноги напружені. Тому я кажу собі: розслабся і відчуй цей момент. Я дозволяю собі зробити прийняти все, що відбувається, розслабитися і бути в цьому моменті. Не боротися з ним, а просто розслабитися і побачити, що в ньому теж є радість, щось прекрасне. У цій миті стільки всього, що мені вже не потрібно концентруватися на всьому іншому — я доберуся до справ пізніше, — тому достатньо просто розчинитися в теплих обіймах цих миттєвостей.

Я тренуюся прямо зараз, коли пишу ці слова, і сподіваюся практикуватися й далі, поки не закінчиться сьогоднішній день. Сподіваюся, що і ви знайдете в цьому методі трохи радості і краси…

Лео Бабаута

Залишити відповідь