Середа, 29 Травня, 2024
ПолітикаСуспільство

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

За відповідний проект проголосували 261 народних депутатів на пленарному засіданні Ради 4 жовтня, передає кореспондент Громадського.

Згідно із законопроектом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а «спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності» всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».

Проект передбачає, що українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство.

Українською мовою мають розмовляти усі високопосадовців та керівники силових структур. Також українська мова обов’язкова для суддів, адвокатів, керівників вузів, а також медпрацівників.

Документом пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови.

Крім того, законопроектом, якщо він стане законом, передбачена також кримінальна відповідальність «за публічне приниження і зневагу до державної мови».

Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом та гімном — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Залишити відповідь