П’ятниця, 29 Березня, 2024
ПолітикаРозслідуванняСкандал

Джемілєв, Захаров і Зісельс поскаржилися на політичну вмотивованість справи НАБУ про «Золотий мандарин»

Вони вимагають розслідувати і притягти до відповідальності осіб, винних у розголошенні матеріалів справи і політичні переслідування проти депутата Георгія Логвинського і його дружини – судді ЄСПЛ Ганни Юдківської, повідомляють Тексти.org.ua.

Народний депутат Мустафа Джемілєв і правозахисники Євген Захаров і Йосип Зісельс написали лист в САП і НАБУ, у якому назвали справу «Золотого мандарина» політично мотивованою.

На їхню думку, справа НАБУ поширена з метою дискредитації репутації депутата Георгія Логвинського і його дружини судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Про це вони сказали на прес-конференції в середу, – передає ЛБ. Заяву також підписав нардеп Рефат Чубаров.

«Розслідування НАБУ супроводжується пропагандистською кампанією, «вкиданням» в публічний простір даних негласних слідчих розшукових дій, що є грубим порушенням українського законодавства і міжнародних стандартів прав людини», – йдеться у зверненні.

Спікери відзначили, що вже неодноразово намагалися донести ці зауваження до керівників САП і НАБУ.

«Ми неодноразово зустрічалися з керівниками антикорупційних органів. Ми говорили їм про те, що боротися з корупцією можна тільки законними методами. Але реакцій на ці зустрічі не було», – пояснив правозахисник Євген Захаров.

Спікери вимагають розслідувати і притягти до відповідальності осіб, винних у спотворенні і розголошенні матеріалів справ, політичних переслідуваннях і дискредитаційній кампанії в ЗМІ проти депутата Логвинського і його дружини – судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

А в разі «подальшої бездіяльності» щодо викладених в листі фактів, його автори радять керівникам ГПУ, САП і НАБУ скласти повноваження.

Нагадаємо, на початку листопада минулого року в ЗМІ поширювалася інформація про плани Національного антикорупційного бюро вручити підозру, на той момент, заступнику міністра юстиції, а тепер члену ЦВК Наталії Бернацькій. Вона, зазначимо, в минулому працювала помічницею нардепа Мустафи Джемілєва.

Причиною вручення підозри повинна була стати нібито її змова з депутатом від «Народного фронту» Георгієм Логвинським, а також з його дружиною – суддею ЄСПЛ, яка дозволила отримувати від тих чи інших рішень ЄСПЛ матеріальну вигоду. Однак вручення підозри нібито відклали через її весілля.

Пізніше, з’ясувалося, що мова йшла про справу «Золотий Мандарин».

У 2000-х роках компанія “Золотий мандарин” передала “Київенерго” на зберігання мазут і пізніше повернути його відмовилася. Компанія “Золотий мандарин” дійшла до ЄСПЛ і отримала рішення про компенсацію. Мін’юст розглянув цю ситуацію, і в 2015 році уповноважений Кабінету Міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабій (зараз представник Президента в Криму) підписав документ про врегулювання спору.

За словами Наталії Бернацької, ЄСПЛ затвердив цей документ і зняв необхідність виплати Україною додаткової компенсації компанії “Золотий мандарин”, зобов’язавши Україну виконати тільки рішення судів про повернення компанії вартості мазуту. Україна виплатила компенсацію з держбюджету, а потім в 2017 році Мін’юст подав позов до “Київенерго” про повернення цих коштів.

У НАБУ підозрюють, що чиновники Мін’юсту могли зловживати службовим становищем в інтересах ТОВ «Золотий мандарин».

4 квітня цього року НАБУ оприлюднило «плівки Холодницького», на якій засвітився депутат Георгій Логвинський. На записах чути, що він розмовляв з керівником САП про справу «Золотого мандарина».

Георгій Логвинський багато років працював помічником нардепа Мустафи Джемілєва.

Залишити відповідь