Четвер, 28 Березня, 2024
Політика

Британія не видаватиме Ассанжа, якщо він залишить посольство – адвокат

Представники Великої Британії повідомили уряду Еквадору, що не екстрадуватимуть засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якщо він залишить посольство Еквадору в Лондоні.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на адвоката уряду Еквадору в судах Ініго Сальвадора.

“Велика Британія повідомила Еквадору у серпні, що не екстрадуватиме засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якщо він залишить посольство країни в Лондоні, де перебуває у статусі біженця з 2012 року”, – йдеться у повідомленні. 

За словами Сальвадора, представники британської влади тоді повідомили, що не отримували жодних запитів щодо екстрадиції Ассанжа, і додали, що тюремний термін, який чекає на засновника WikiLeaks у Великій Британії за порушення запобіжного заходу, коли він сховався у посольстві Еквадору в Лондоні, не перевищуватиме шести місяців. 

Як повідомляє Reuters, наразі невідомо, чи досі залишаються гарантії британської влади в силі.

Раніше, 24 жовтня, глава МЗС Еквадору Хосе Валенсіа заявив, що влада Еквадору більше не має наміру представляти інтереси Ассанжа в переговорах із Великою Британією.

Як відомо, засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж перебуває на території посольства Еквадору в Лондоні з червня 2012 року, аби уникнути екстрадиції до Швеції, де розслідували справу за обвинуваченням його у сексуальних домаганнях і згвалтуванні.

Шведські прокурори закрили справу торік, однак щодо Ассанжа досі діє ордер на арешт у Великій Британії через несплату застави у 2012 році.

Засновник WikiLeaks також побоюється, що вихід із посольства загрожуватиме йому екстрадицією до США, де йому можуть пред’явити звинувачення у незаконній публікації секретних військових та дипломатичних документів.

На початку жовтня Ассанжу надали статус біженця в Еквадорі.

Залишити відповідь