Четвер, 18 Квітня, 2024
Кримінал

Групу телефонних шахраїв, що орудувала в семи областях, затримали на Тернопільщині

Група осіб влаштували заробітки на довірливих громадянах. Жертвами ставали жителі Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Миколаївської та Волинської областей, повідомляє DepoХмельницький за інформацією прес-служби облполіції в Тернопільській області.

Спецоперацію по затриманню працівники ДВБ Тернопільщини та обласного управління поліції провели одночасно у трьох областях держави – в Харкові, Миколаєві та Тернополі.

За словами начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України Василя Джиджори, група працювала за шахрайською схемою “ваш син у поліції, потрібні гроші”. Налагодили незаконне заробляння коштів люди, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, а саме на Луганщині, на території, яка непідконтрольна Україні.

У спільники собі взяли кількох осіб. Кожен виконував певну функцію. До жертви телефонували з тюрми, представлялися працівниками поліції, розповідали вигадану історію про горе та домовлялися про суму відкупу.

По гроші йшли уже інші особи. Ще одна спільниця після успішної операції перераховувала кошти на вказані картки.

Групу телефонних шахраїв, що орудувала в семи областях, затримали на Тернопільщині (ФОТО)

“Мені телефонував Саша і назначав місце зустрічі. Там він передавав мені гроші, які я перекидала через термінал. Номери банківських рахунків мені повідомляв Максим, – розповіла спільниця групи. – Звідки гроші спочатку я не знала, деталі мені не розповідали. Лише згодом один з наших проговорився по телефону.”

70% заробленого йшло у місця позбавлення волі. Решту тридцять ділили порівно по 10% – координатору, кур’єру та на розвиток справи.

Жертв шукали по всій Україні. На Тернопільщині, каже Василь Джиджора, затримані зізналися у чотирьох шахрайствах. Один з потерпілих віддав зловмисникам більше трьохсот тисяч гривень.

У кожному місті винаймали подобово житло та кілька днів збирали “відкупні” зі своїх жертв. Іноді до справи залучали й водіїв таксі.

Підозрюваних затримали – це жителі Харківської та Кіровоградської областей. У них вилучили телефони, sim-картки, переписку ув’язнених та координатора, а також готівку й електронні гаманці, на яких знаходилися гроші.

Затриманим оголосили підозру відповідно до ст.190 ч.3 ККУ – шахрайство, вчинене у великих розмірах. Обрали їм і міру запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень кожному. За незаконний, але прибутковий бізнес, усім загрожує покарання – позбавлення волі до восьми років.

Встановлюють оперативники управління ДВБ та ГУНП Тернопільщини і інших спільників злочинного угрупування.

Залишити відповідь