Субота, 20 Квітня, 2024
АналітикаІсторіїЦікаве

Містичні локації України, від яких перехоплює подих (ФОТО)

Якщо вам набридло сидіти і нудьгувати вдома, хочете на вихідних поїхати у безстрашну подорож і відчути адреналін у крові чи просто відсвяткувати Хелловін, тоді вам варто побувати у наймістичніших місцях України. 5.ua підготував для вас добірку найзагадковіших населених пунктів та пам’яток, де серце завмирає.

СТАВКА ГІТЛЕРА «ВЕРВОЛЬФ»

Де: смт Стрижавка, Вінницька область.

Що там: залишки величезних бетонних стін від бункера Адольфа Гітлера.

Чому цікаво: перед обранням цього місця, Гітлер радився з багатьма ворожками та екстрасенсами. Він будував ставку для керування військовими діями на Східному фронті. Будували бункер більше як 10 тисяч людей, після завершення будівництва, всіх цих людей було знищено. Потужний гітлерівський комплекс складався з величезних 80 споруд. Він був підірваний відступаючими фашистами у 1944 році, які таким чином сховали таємницю об’єкта.

divnі mіscya

В’ЯЗНИЦЯ НА ЛОНЦЬКОГО

Де: Львів.

Що там: музей-меморіал жертв окупаційних режимів.

Чому цікаво: це колишня політична в’язниця, яка у XX столітті використовувалася польською, радянською та нацистською владами. В’язниця розрахована на 1,5 тис. людей, однак у 1941 році кількість в’язнів була значно перевищена. Через це там розстріляли за одну ніч близько чотирьох тисяч людей і поховали у внутрішньому дворі будівлі.

divnі mіscya

ЦИТАДЕЛЬ

Де: Львів

Що там: фортифікаційна споруда з п’ятизірковим готелем та рестораном.

Чому цікаво: під час Другої світової війни тут діяв концтабір для військовополонених «Шталаг 328», де померло близько 140 тисяч людей. Фортеця має чотири вежі, в одній з яких були камери смертників та відбувалися допити ув’язнених.

divnі mіscya

ЧОРТІВ КАМІНЬ

Де: смт Підкамінь, Львівська область.

Що там: геологічна пам’ятка у вигляді 16-метрового скельного утворення.

Чому цікаво: поруч з цією скелею немає жодних гір чи кам’яних насипів, які б розказали історію цієї пам’ятки. Складається враження, що Чортів камінь туди просто хтось приніс. Вчені вважають, що це місце було ідолом та місцем для жертвоприношень, про що говорить старовинне кладовище, розташоване поруч. Древні кам’яні хрести на могилах датуються XI століттям.

divnі mіscya

МІСТО ПРИП’ЯТЬ

Де: Київська область.

Що там: покинуте місто після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Чому цікаво: навіть через 32 роки після катастрофи можна помітити, що люди покидали Прип’ять похапцем. Розкидані особисті речі, дитячі іграшки, зошити й книжки у школах і старі меблі. Місця, де раніше жили люди, тепер господарює природа. Дерева і трава заполонили будівлі та дороги, інколи навіть можна зустріти таких диких тварин, як олені чи кабани.

divnі mіscya

ЛИСА ГОРА

Де: Київ.

Що там: природно-ландшафтний парк, історична місцевість.

Чому цікаво: за часів Київської Русі тут було давньослов’янське капище, де язичники проводили свої обряди. На верхівці гори можна побачити дерев’яний ідол Перуна. Крім того, у горі є підземні тунелі, які з’єднують Печерський монастир. У них археологи знайшли ієрогліфи апокрифічного письма, розповідь яких суперечить Святому Письму. Також у 1897 році на горі розташовувалася німецький «Форт-склад 3-го розряду». Після вибуху 1918 року, там створили гарнізонну в’язницю, встановлювали шибениці і страчували злочинців.

divnі mіscya

ПІДГОРЕЦЬКИЙ ЗАМОК

Де: село Підгірці, Львівська область.

Що там: старовинний замок епохи пізнього Ренесансу і Бароко.

Чому цікаво: місцеві і туристу розповідають, що у замку живе привид дівчини з чорним обличчям у білій сукні. За радянських часів у замку знаходився туберкульозний санаторій, пацієнти якого також розповідали про привида. Існує легенда, що це блукає душа Марії – вбитої молодої дружини Вацлава Жевуського. Ревнивий чоловік власноруч вбив кохану, а її тіло замурував у стінах палацу.

divnі mіscya

УЖГОРОДСЬКИЙ ЗАМОК

Де: Ужгород.

Що там: краєзнавчий музей, фортифікаційна споруда IX століття.

Чому цікаво: Ужгородський замок також має свою містичну легенду. Історія розповідає про нещасливе кохання між донькою графа, який володів замком у XVII столітті, і польським воїном. Тоді закохана дівчина розповіла польському війську про таємні ходи. Батько не стерпів зрадниці й замурував доньку у стінах замку. З того часу привид дівчини ніби блукає коридорами.

divnі mіscya

Залишити відповідь