Субота, 20 Квітня, 2024
Здоров'я

Лікарі назвали основну причину погіршення пам’яті

Ризик передчасної втрати пам’яті у літніх людей, яким виповнилося 70 років і більше, може збільшитися, якщо їх денний раціон містить від 2100 до 6000 калорій. А дефіцит пам’яті може бути першою ознакою хвороби Альцгеймера, що зароджується.

Американські вчені з клініки Майо в Скоттсдейлі зібрали дані про більш ніж 1200 літніх людей у віці між 70 і 89 роками. У 163 з них був діагностований дефіцит пам’яті, відомий як “легкі когнітивні порушення”. Для цього були вивчені харчові звички учасників дослідження. Третина повідомила, що калорійність їх денного раціону складає від 600 до півтора тисяч калорій, ще одна – що від півтори до двох тисяч і, нарешті, остання група вживала до 6000 калорій в день. Саме серед тих, хто їв найбільше, найчастіше зустрічалися випадки порушення пам’яті. Висновки вчених залишилися незмінними, коли до даних про харчові звички і калорійність раціону додали дані про наявність діабету, інсульту, рівня освіти учасників, індексі маси тіла, ожирінні і інших чинниках ризику, що впливають на втрату пам’яті.

“Чому переїдання впливає на пам’ять не ясно, але надмірне споживання калорій може привести до окислювальних ушкоджень, що ведуть до структурних змін в головному мозку”, – уточнив провідний дослідник, доктор Йонас Геда, ад’юнкт-професор неврології і психіатрії клініки Майо. Принаймні, це дослідження посприяє дискусії між вченими про можливі механізми розвитку когнітивних порушень і профілактику захворювань шляхом обмеження калорійності раціону.

Залишити відповідь